Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Prezident Bolsonaro sa pred voľbami stal členom Liberálnej strany

Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Následne sa pokúsil o založenie vlastnej strany s názvom Aliancia pre Brazíliu. Nepodarilo sa mu ale vyzbierať dostatočný počet podpisov potrebných na jej zaregistrovanie.

Brazília 1. decembra (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý od roku 2019 nebol členom nijakého politického subjektu, vstúpil v utorok do stredopravej Liberálnej strany (PL). Urobil tak pred budúcoročnými prezidentskými voľbami, keďže o post hlavy štátu sa v tejto latinskoamerickej krajine nemôže uchádzať nezávislý kandidát. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

"Ďakujem vám za vašu dôveru a podporu," povedal Bolsonaro na oficiálnej ceremónii, ktorá sa konala v jednom z hotelov v hlavnom meste Brazílii a bola vysielaná na sociálnych sieťach. PL, ktorej členom sa Bolsonaro najnovšie stal, momentálne disponuje tretím najvyšším počtom mandátov v parlamente.

Krajne-pravicový prezident Bolsonaro (66) tak počas svojej vyše tridsatročnej politickej kariéry vstúpil v poradí už do deviatej strany. V roku 2018 sa stal členom pravicovej Sociálno-liberálnej strany (PSL) a tiež jej prezidentským kandidátom. V novembri 2019 však z PSL vystúpil po mocenských bojoch s vedením strany.

Následne sa pokúsil o založenie vlastnej strany s názvom Aliancia pre Brazíliu. Nepodarilo sa mu ale vyzbierať dostatočný počet podpisov potrebných na jej zaregistrovanie.

V ostatných mesiacoch Bolsonarova popularita prudko klesla, pričom podľa prieskumov verejnej mienky ho aktuálne podporuje len približne 22 percent obyvateľov. Dôvodom poklesu je napríklad jeho zľahčovanie koronavírusovej pandémie, ktorá si v krajine vyžiadala už viac ako 600.000 životov, ako aj ekonomická kríza či viaceré vyšetrovania jeho osoby. Pred Bolsonarom v prieskumoch výrazne vedie bývalý ľavicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva.