Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Prezidentka Maďarska zdôraznila potrebu silnej a stabilnej armády

Na archívnej snímke maďarská prezidentka Katalin Nováková v Budapešti v sobotu 14. mája 2022. Foto: TASR/AP

Maďarské ozbrojené sily (Magyar Honvédség), ktorých korene siahajú do obdobia rokov 1848-49, sú podľa prezidentky zárukou mieru a bezpečnosti v krajine.

Budapešť 21. mája (TASR) - Maďarská prezidentka Katalin Nováková v sobotu zdôraznila potrebu silných a stabilných ozbrojených síl na zaručenie mieru a bezpečnosti v krajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI a prezidentkinho vyjadrenia na sociálnej sieti

Prezidentka v príspevku na sociálnej sieti Facebook napísala, že Maďarsko si v sobotu pripomína deň ozbrojených síl (Magyar Honvédelem Napja). Pripomenula, že maďarskej armáde sa 21. mája 1849 počas Uhorskej revolúcie podarilo opätovne získať Budínsky hrad (dnes súčasť Budapešti) od rakúskej armády.

"Teraz, keď v našom susedstve zúri vojna, ešte viac pociťujeme, že potrebujeme silnú, stabilnú a účinnú vojenskú silu schopnú zaručiť nezávislosť, územnú celistvosť Maďarska a vojenskú obranu jeho hraníc," uviedla.

Maďarské ozbrojené sily (Magyar Honvédség), ktorých korene siahajú do obdobia rokov 1848-49, sú podľa prezidentky zárukou mieru a bezpečnosti v krajine. Nováková takisto vyjadrila uznanie všetkým maďarským vojakom a pracovníkom v oblasti obrany, ktorí pôsobia doma a v zahraničí.