Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Prezidentka považuje ďalšie posilnenie nezávislosti ÚVO za žiaduce

Na snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák počas tlačovej konferencie k téme ÚVO začal kontrolu vo veci záchrankového tendra 6. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po štvrtkovom stretnutí s predsedom ÚVO Miroslavom Hlivákom.

Bratislava 16. júla (TASR) - Výkon dohľadu nad verejným obstarávaním musí byť efektívny a v situácii, kde štát je najväčším obstarávateľom, je žiaduce ďalšie posilnenie nezávislosti Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po štvrtkovom stretnutí s predsedom ÚVO Miroslavom Hlivákom.

Predseda ÚVO požiadal prezidentku o stretnutie, aby jej predstavil legislatívny zámer novely zákona o verejnom obstarávaní. Chce ňou posilniť nezávislosť, odbornosť, apolitickosť a nestrannosť jeho úradu. "Vnímam pozitívny posun v kontrolnej činnosti úradu a rovnako pozitívne vnímam aj zmeny, ktoré priniesla novela zákona o verejnom obstarávaní z minulého roku," skonštatovala Čaputová. Doplnila, že dĺžka trvania verejného obstarávania sa skrátila o 22 percent a 70 percent všetkých zákaziek sa ukončilo do 120 dní od vyhlásenia verejného obstarávania. "Ukazuje to, že aj štát podľa súčasných pravidiel dokáže nakúpiť rýchlo – ak sa súťaž pripraví poctivo a odborne," dodala.