Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Prezidentka: Palác sa už rok snaží dôslednejšie triediť odpad

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Odpad z Grassalkovičovho paláca podrobuje inštitút fyzickej analýze.

Bratislava 14. júla (TASR) - Ochranu životného prostredia považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za dôležitú súčasť svojho programu. Pred rokom sa preto prezidentská kancelária začala zaoberať dôslednejším triedením odpadu. V spolupráci s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky sa uskutočňuje tiež vzdelávanie zamestnancov. Prezidentka o tom informovala v utorok, keď inštitút začal s analýzou odpadu z paláca.

"Okrem toho, že sme nedávno inštalovali dva včelie úle, máme tu aj kompostér s dážďovkami, tak už pred rokom sme sa začali zaoberať dôslednejším triedením odpadu. Už vtedy sme spolu s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky riešili jednak vzdelávanie zamestnancov, ale aj posilnili možnosti triedenia odpadu v celom úrade," povedala prezidentka. Na výsledky analýzy je zvedavá. "Určite je priestor na to, aby sme boli dôslednejší," poznamenala s tým, že o ďalších krokoch a ambíciách k zelenej kancelárii bude informovať.

Odpad z Grassalkovičovho paláca podrobuje inštitút fyzickej analýze. "Cieľom je zistiť triediteľné zložky, ktoré sa nachádzajú v zmesovom komunálnom odpade," priblížila jedna zo zakladateliek Inštitútu cirkulárnej ekonomiky Petra Csefalvayová. Ten by mal podľa nej v ideálnom prípade obsahovať iba netriediteľné zložky, ktoré sa nedajú recyklovať. Porovnajú tiež jeho množstvo a zloženie s minulosťou. Zhodnotila, že v Prezidentskom paláci našli v odpade "naozaj dosť" triediteľného odpadu. Myslí si, že je potrebné pracovníkov ďalej vzdelávať. Zdôraznila, že odpad je niečo, čo tvorí každý z nás. Ľudia by sa mali podľa nej vyhýbať hlavne jednorazovým produktom.