Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Princ Charles pricestoval na návštevu Jordánska a Egypta

Na archívnej snímke britský princ Charles a manželka Camila, vojvodkyňa z Cornwallu. Foto: TASR/AP

Následník britského trónu a vojvodkyňa z Cornwallu sa stretnú v hlavnom meste Ammán s jordánskym kráľom Abdalláhom II. a kráľovnou Ránijou.

Ammán 16. novembra (TASR) - Britský princ Charles s manželkou Camillou pricestovali v utorok do Jordánska, po ktorom navštívia Egypt. Ide o ich prvú zahraničnú cestu od vypuknutia koronavírusovej pandémie v minulom roku. Informuje o tom agentúra AFP.

Následník britského trónu a vojvodkyňa z Cornwallu sa v priebehu dňa stretnú v hlavnom meste Ammán s jordánskym kráľom Abdalláhom II. a kráľovnou Ránijou. Na programe majú aj návštevu miesta známeho ako Betánia v Zajordánsku, kde bol pokrstený Ježiš Kristus.

Jordánsko je blízkym spojencom Británie, ale tamojší kráľ sa nedávno dostal pod tlak v súvislosti s uniknutými informáciami o jeho majetku v zahraničí, ako aj s údajným plánovaním prevratu proti jeho vláde.

Predpokladá sa, že Charles sa v Jordánsku stretne aj s predstaviteľmi humanitárnych organizácií, ktoré podporuje - vrátane Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

V Jordánsku sa nachádza približne 650.000 sýrskych utečencov, ktorých eviduje OSN, ale podľa odhadov Ammánu žije na území krajiny viac než milión Sýrčanov.

"Cesta bude zameraná na klimatickú krízu a skúmanie možností, ako môžu lídri implementovať záväzky po summite COP26," uviedol v októbri kráľovský pár na svojom účte na Twitteri.

Charles a Camilla navštívia tiež archeologické nálezisko ležiace severne od Ammánu, ako aj Jordánske národné múzeum a Kráľovskú vedeckú spoločnosť v hlavnom meste.

Pár sa vo štvrtok presunie do Egypta, ktorý by mal na budúci rok hostiť ďalšie kolo klimatickej konferencie OSN. Na ich počesť sa pri pyramídach v Gíze uskutoční recepcia