Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Progresívne Slovensko plánuje posilnenie zastúpenia žien

Na archívnej snímke predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová. Foto: TASR - Dano Veselský

Používanie výlučne mužského rodu prispieva podľa hnutia k zneviditeľňovaniu žien v spoločnosti.

Bratislava 26. júna (TASR) – Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) plánuje posilnenie zastúpenia žien v orgánoch hnutia. V sobotu o tom rozhodol snem s tým, že vo svojej komunikácii budú používať rodovo vyvážený jazyk vrátane všetkých svojich základných dokumentov. TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

Používanie výlučne mužského rodu prispieva podľa hnutia k zneviditeľňovaniu žien v spoločnosti. "Spoločnosť formuje jazyk, no aj samotný jazyk hrá dôležitú úlohu vo formovaní spoločnosti, preto je dôležité, aby išlo PS v tejto oblasti príkladom," uviedlo PS.

Snem odsúhlasil viacero drobných zmien stanov. Jednou z nich je nový inštitút pozastavenia členstva z iniciatívy predsedníctva. Ide o mechanizmus, ktorý mu umožní efektívne reagovať voči členovi, v súvislosti s ktorým existujú dôvody hodné osobitného zreteľa, ktoré môžu poškodiť záujmy alebo dobré meno hnutia. "Pri jeho uplatnení sa v záujme ochrany práv členov a členiek spúšťa automaticky mechanizmus konania pred rozhodcovskou komisiou, ktorý poskytuje členovi alebo členke možnosť vysvetliť vzniknutú situáciu, a tým docieliť zrušenie pozastavenie členstva," uzavreli z PS.