Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Prokuratúra začala vyšetrovanie Porošenka v súvislosti s vlastizradou

Na archívnej snímke Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Ukrajinský poslanec Andrij Derkač v utorok zverejnil zvukové záznamy telefonických hovorov, v ktorých - podľa jeho slov - Porošenko diskutuje s Bidenom a Kerrym o domácej politike na Ukrajine.

Kyjev 20. mája (TASR) - Ukrajinská prokuratúra spustila vyšetrovanie bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v súvislosti s vlastizradou a zneužitím úradu.

Stalo sa tak po tom, ako sa dostali na verejnosť nahrávky jeho údajnej konverzácie s bývalým viceprezidentom USA Joeom Bidenom a niekdajším americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, informovala v stredu tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na online noviny Ukrajinska pravda.

Vyšetrovanie podľa správy iniciovali v súlade s ustanoveniami ukrajinskej trestnej legislatívy o zrade štátu a zneužití moci alebo úradu.

Ukrajinský poslanec Andrij Derkač v utorok zverejnil zvukové záznamy telefonických hovorov, v ktorých - podľa jeho slov - Porošenko diskutuje s Bidenom a Kerrym o domácej politike na Ukrajine. Derkač zároveň uviedol, že konverzácia politikov je z prelomu rokov 2015 a 2016.

V jednom z rozhovorov Kerry údajne Porošenkovi hovorí, aby zvážil výmenu generálneho prokurátora Viktora Šokina. Americký diplomat sa má tiež zmieniť o tom, že viceprezident Biden je touto záležitosťou znepokojený.

Záznamy obsahujú aj ďalšie informácie, ktoré by mohli naznačovať zasahovanie USA do vnútorných záležitostí Ukrajiny. Biden okrem iného Porošenkovi hovorí, aby znárodnil najväčšiu ukrajinskú komerčnú banku PrivatBank, kým sa Donald Trump ujme funkcie prezidenta Spojených štátov, uvádza TASS.

Porošenko tiež americkým činiteľom údajne hovorí o zvyšovaní poplatkov Ukrajincom a o reforme štátnych podnikov.