Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

PS: Takmer 30 rokov od deklarácie je vízia zvrchovanosti SR naplnená

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Tomáš Valášek. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovensko má na viac, spresnil Valášek s tým, že najlepšou cestou, ako si zvrchovanosť uctiť, je správať sa k tejto krajine a k jej ľuďom slušne, chápavo a zodpovedne.

Bratislava 17. júla (TASR) - Takmer 30 rokov od deklarácie je dnes vízia zvrchovanosti jednoznačne naplnená. Tou novou výzvou je ukázať, či vieme so štátnosťou naložiť zodpovedne. Pre TASR to povedal nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek z mimoparlamentnej stany Progresívne Slovensko (PS) pri príležitosti výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR.

Pýta sa, či aj budúce generácie budú mať šancu prosperovať, žiť v tolerantnej spoločnosti a v zelenej krajine, ktorá si ctí svoje prírodné zdroje. "Lebo politická trieda až na pár výnimiek urobila tejto krajine v posledných rokoch 'medvediu službu' rozkrádáním, šírením nenávisti a drancovaním lesov. Slovensko má na viac," spresnil s tým, že najlepšou cestou, ako si zvrchovanosť uctiť, je správať sa k tejto krajine a k jej ľuďom slušne, chápavo a zodpovedne.

V sobotu uplynulo 29 rokov od prijatia Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR. Slovenský parlament dokument schválil 17. júla 1992, v čase, keď bola Slovenská republika ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a uskutočňovali sa rokovania českej a slovenskej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Slovákmi a Čechmi. Prijatie deklarácie, ako jednostranný krok Slovenska, posunulo tento proces k dohode o rozdelení Česko-Slovenska.

Výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR je na základe zákona NR SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR.