Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Putin podpísal výnos o vzniku skupiny, ktorá vypracuje zmeny v ústave

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR - Michal Svítok

Po Putinovom oznámení navrhovaných zmien v ústave ruský premiér Dmitrij Medvedev aj s celou vládou podali demisiu.

Moskva 16. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o založení pracovnej skupiny, ktorá sa bude venovať príprave návrhov na zmenu a doplnenie ústavy Ruskej federácie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Interfax s odvolaním sa na webovú stránku Kremľa.

Členmi pracovnej skupiny sa majú stať verejne činní ľudia, poslanci Federálneho zhromaždenia, vedci, umelci či športovci - celkovo viac ako 70 ľudí.

Putin v stredu vo svojom príhovore pred Federálnym zhromaždením navrhol niekoľko zmien a doplnení ústavy, ktoré by zmenili mechanizmus formovania vlády v Rusku.

Navrhol dať Štátnej dume právo schvaľovať kandidáta na post predsedu vlády.

Dolná komora parlamentu podľa Putinových návrhov môže tiež získať právo odsúhlasovať kandidátov na posty podpredsedov vlády a ministrov a prezident ich nebude môcť odmietnuť.

Štátna duma teraz schvaľuje iba kandidáta na predsedu vlády, ktorého nominuje prezident. Premiér potom vymenúva svojich podpredsedov i a ministrov svojej vlády.

Ruský prezident síce navrhol posilnenie právomocí parlamentu, ale vo svojom prejave súčasne vyjadril presvedčenie, že Rusko by malo zostať silnou prezidentskou republikou. Mal by preto mať právo odvolať predsedu vlády alebo ministrov v prípade straty dôvery alebo nesplnenia si povinností.

Putin tiež navrhol, aby šéfov tzv. silových rezortov a prokurátorov jednotlivých regiónov vymenúval prezident iba po konzultáciách s Radou federácie, hornou komorou ruského parlamentu.

Putin vyjadril názor, že tieto pozmeňujúce a doplňujúce návrhy v ústave by mali občania schváliť v referende.

Ústredná volebná komisia sa medzičasom nechala počuť, že je pripravená začať pracovať na príprave plebiscitu.

Po Putinovom oznámení navrhovaných zmien v ústave ruský premiér Dmitrij Medvedev aj s celou vládou podali demisiu.

Na post predsedu vlády Putin následne navrhol šéfa Federálnej daňovej služby Michaila Mišustina. Štátna duma jeho kandidatúru posúdi vo štvrtok.