Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

R. Mikulec: Žiadny z prednostov OÚ nie je prilepený k svojej stoličke

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas brífingu s novinármi v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Verejnosť mohla cez webovú stránku odoslať podnety na nominantov na prednostov, hnutie ich dostalo 970.

Bratislava 16. júla (TASR) - Žiaden z nových prednostov okresných úradov (OÚ) nie je prilepený k svojej stoličke, ak nastane pochybnosť v jeho výkone, nebude problém ho nahradiť. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) na štvrtkovej tlačovej konferencii. Verí, že prednostovia budú garantom očisty štátnej správy od korupcie na úrovni okresov.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš povedal, že zo 70 nominantov neprešlo pripomienkami verejnosti 14 uchádzačov. Vláda v stredu (15. 7.) vymenovala 53 nových prednostov, ďalších troch podľa Mikulca vymenujú v najbližšej dobe. Celkovo sa má obsadiť 72 miest.



"Ani jeden z prednostov okresných úradov nie je prilepený k stoličke a pokiaľ bude akákoľvek pochybnosť, že vo výkone jeho práce nastanú dôvody, keď prídeme k tomu, že sa s ním bude treba rozlúčiť, nebude problém sa rozlúčiť a urobiť opäť výberové konanie tak, aby sme toho prednostu nahradili," povedal minister.

Verejnosť mohla cez webovú stránku odoslať podnety na nominantov na prednostov, hnutie ich dostalo 970. Z nich bolo podľa Šipoša 30 percent relevantných, s ktorými nominantov konfrontovali. Vďaka hlasu verejnosti nevymenovali podľa Šipoša 14 kandidátov, pretože podnety nedokázali vyvrátiť. Prednostovia sa podľa ministra vyberali na základe toho, či mali skúsenosti s vedením ľudí, činnosťou vo verejnej správe, ako aj na základe personálnej a charakterovej integrity. Vybrať sa ešte musí 16 prednostov. Tých budú podľa Šipoša vyberať podobným spôsobom, pričom chcú do procesu ešte viac zapojiť verejnosť.



Minister verí, že noví prednostovia si budú svoje povinnosti plniť svedomito, profesionálne a odborne. Šipoš zopakoval, že toto je prvá a posledná politická nominácia na okresných úradoch, pričom na nižšie pozície budú výberové konania.