Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Rakúšania na tretí pokus postúpili zo skupiny, Pandev sa lúčil

Rozlúčka Pandeva s reprezentačnými spoluhráčmi v zápase na ME proti Holandsku v Amsterdame 21. júna 2021. Foto: TASR/AP

Hoci v druhom zápase medzi Holandskom a Severným Macedónskom už v podstate o nič nešlo, aj ten priniesol historický moment.

Amsterdam 22. júna (TASR) - Futbalisti Rakúska sa prvýkrát v histórii predstavia vo vyraďovacej fáze majstrovstiev Európy. Postup do osemfinále si vybojovali v priamom súboji s Ukrajinou, keď v pondelkovom záverečnom vystúpení v C-skupine zvíťazili 1:0. Historický gól dosiahol Christoph Baumgartner. V druhom zápase "céčka" pokazili Holanďania rozlúčku s reprezentačnou kariérou kapitánovi Severného Macedónska Goranovi Pandevovi, na záver skupiny uspeli hladko 3:0.

Ukrajine stačil na postup z druhého miesta bod vďaka lepšiemu skóre, ten by zrejme zabezpečil osemfinále aj Rakúsku z tretieho miesta so štyrmi bodmi. Lenže Ukrajincom duel vôbec nevyšiel. Prehrávali osobné súboje, iba s ťažkosťami si vypracovávali šance. To všetko dokumentuje štatistika striel na bránu - Ukrajinci ohrozili súpera iba raz. "Bol to extrémne náročný zápas, najmä po fyzickej stránke. Tímu chýbala energia, prehrávali sme súboje a robili mnoho chýb. Do druhého polčasu sme dali všetko, ale občas veci nejdú ako chcete napriek snahe," povzdychol si po zápase tréner Ukrajiny Andrij Ševčenko. Jeho zverenci však ešte majú nádej na postup z tretieho miesta, vzhľadom na vývoj v ďalších skupinách však budú potrebovať veľké šťastie, aby im stačili tri body.

O všetkom rozhodla situácia z 20. minúty, keď po rohu Davida Alabu zakončil presne Christoph Baumgartner. "Ešte mi to ani nedošlo. Je to ozaj mimoriadny moment, Rakúsko, uži si to," ťažko hľadal slová hrdina zápasu. Rakúšania dokázali postúpiť zo skupiny na tretí pokus, nevyšlo im to na domácom podujatí 2008 ani v roku 2016. "Je to cool. Chlapci podali skvelý výkon. Boli sme odhodlaní postúpiť a písať históriu. Mohli ste to vidieť, ako už od prvej minúty išli za víťazstvom. Som veľmi hrdý," citoval trénera Franca Fodu portál UEFA.com. Jeho tím čaká v osemfinále náročná úloha, čeliť bude jednému z doterajších suverénov turnaja Taliansku. Zápas je na programe v sobotu 26. júna v Londýne.

Hoci v druhom zápase medzi Holandskom a Severným Macedónskom už v podstate o nič nešlo, aj ten priniesol historický moment. V 68. minúte odišiel z ihriska Goran Pandev a ukončil dvadsaťročnú reprezentačnú kapitolu. Spoluhráči mu pri odchode vytvorili čestnú uličku a kapitána Severných Macedóncov si uctili aj Holanďania, ktorí mu ešte pred výkopom venovali oranžový dres s jeho menom a symbolickým číslom 122, práve toľko zápasov odohral v národnom tíme. "Odohral som mnoho duelov a mnoho aj prehral. Napriek tomu sme sa dostali na EURO a som šťastný, že som mohol ukončiť reprezentačnú kariéru takýmto spôsobom, účasť na ME je mimoriadna udalosť pre celú našu krajinu. Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa o to pričinili," povedal 38-ročný útočník pre Sky Sport Italia.

Rozlúčku mu však trochu pokazili Holanďania, ktorým stačil aj poloexhibičný výkon na triumf 3:0. Ako prví pritom rozvlnili sieť Macedónci, no zásah Ivana Tričkovského z úvodu duelu neplatil pre ofsajd. "Oranjes" sa postupne dostali do tempa a ešte v prvom polčase sa presadil Memphis Depay. Najmä v druhom polčase nedali súperovi šancu a dvakrát sa presadil Georginio Wijnaldum. "Myslím si, že sme mali niekoľko dobrých momentov, ale aj slabších. V prvom polčase sme dovolili súperovi protiútoky, cez prestávku sme si o tom niečo povedali. Ale nakoniec môžeme byť spokojní," skonštatoval pre UEFA.com tréner Holandska Frank de Boer. Jeho zverenci sa predstavia v osemfinále v nedeľu 27. júna v Budapešti proti postupujúcemu z tretieho miesta v D, "slovenskej" E alebo F-skupiny.