Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Rakúsky parlament schválil zákaz nosenia šatiek na základných školách

Ilustračné foto.FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Zákaz je zúžený na odevy, ktoré zakrývajú celé vlasy alebo ich veľkú časť.

Viedeň 16. mája (TASR) - Rakúsky parlament odsúhlasil v stredu večer vládny návrh, aby mali žiaci základných škôl zakázané zahaľovať si hlavu, čo vyvoláva kritiku ako krok namierený proti jednej z náboženských menšín. Zákon o tzv. zákaze šatiek sa týka "nosenia odevu svetonázorového alebo náboženského rázu, s ktorým je spojené zahaľovanie hlavy", informovala tlačová agentúra APA.

Opatrenie sa tak podľa nej nebude vzťahovať na prípady, keď majú žiaci hlavu napríklad obviazanú zo zdravotných dôvodov alebo nosia pokrývku v súvislosti s počasím. Zákaz je navyše zúžený na odevy, ktoré "zakrývajú celé vlasy alebo ich veľkú časť". Znamená to, že zákonodarcovia nemajú na mysli židovskú kippu alebo sikhskú patku.

Za takýto zákaz hlasovali len poslanci konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a spoluvládnucej pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Podľa APA je pravdepodobné, že iné subjekty schválený zákon napadnú na ústavnom súde.

Bývalá ministerka školstva z opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Sonja Hammerschmidová zhodnotila zákaz ako neúčelný, keďže školáčky si budú môcť šatku po vyučovaní opäť uviazať. Poslankyňa ľavicovo-populistickej strany JETZT Stephanie Coxová zase vyjadrila názor, že školy sa by mali stať priestormi bez akýchkoľvek náboženských prejavov.

Poslanec vládnej ÖVP Rudolf Taschner označil šatky na detských hlavách za politický symbol útlaku, pričom v tejto súvislosti odmietol obvinenia z populizmu. Wendelin Mölzer z FPÖ sa vyjadril, že snahou je vyslať signál namierený proti politickému islamu a šatky majú byť zakázané preto, aby sa dievčatá mohli integrovať.

Už predchádzajúca rakúska vláda zakázala nosiť vo verejných priestoroch závoje zahaľujúce celú tvár. Okrem toho zakázala nosiť šatky policajtkám, sudkyniam či prokurátorkám.