Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia

Rezort kultúry začal výzvu na podporu aktivít pre znevýhodnené skupiny

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom je poskytnúť podporu kultúrnym aktivitám osôb so zdravotným postihnutím a inak znevýhodnených.

Bratislava 22. mája (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR prerozdelí 980.000 eur na podporu kultúrnych aktivít pre znevýhodnené skupiny. Vyhlásilo dotačnú výzvu, termín uzávierky predkladania žiadostí je 3. júna. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie Petra Bačinská s tým, že viac informácií o programe a podmienkach účasti je k dispozícii na webe rezortu.

"Som rada, že MK opäť otvára výzvu, ktorá rozširuje prístup ku kultúre a umeniu pre všetkých. Sme odhodlaní podporovať kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím a inak znevýhodnených skupín obyvateľstva, aby sme vytvorili priestor pre ich hlas a kreativitu vo verejnom priestore," skonštatovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Rezort vyhlásil dotačnú výzvu v programe Kultúra znevýhodnených skupín. Cieľom je poskytnúť podporu kultúrnym aktivitám osôb so zdravotným postihnutím a inak znevýhodnených. Suma 980.000 eur je k dispozícii na realizáciu projektov, pričom 100.000 eur podľa slov rezortu tvoria kapitálové výdavky.

Ministerstvo priblížilo, že dotačný program je zameraný na viaceré aspekty kultúrneho života vrátane podpory rovnosti príležitostí, integrácie do spoločnosti a boja proti diskriminácii a násiliu. Dodalo, že otvára možnosť podávania žiadostí v rámci šiestich podprogramov vrátane živej kultúry, vydavateľskej činnosti a neformálneho vzdelávania. Ozrejmilo tiež, že v dobe digitalizácie sú vítané napríklad aj projekty zamerané na vydávanie multimediálnych nosičov či výskumné projekty smerujúce k zlepšovaniu dostupnosti kultúry osobám so zdravotným postihnutím na fyzickú aj informačnú debarierizáciu.