Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia

Rokovania o dlhovom strope v USA nepriniesli žiadny prielom

Na snímke americký prezident Joe Biden informuje médiá po rokovaniach v otázke dlhového stropu v Bielom dome vo Washingtone 9. mája 2023. Foto: TASR - AP

Biden počas rozhovorov jasne povedal, že je potrebné zabrániť vyhláseniu platobnej neschopnosti. McCarthy ale uviedol, že nedošlo k žiadnemu posunu.

Washington 10. mája (TASR) - Stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena s kľúčovými zákonodarcami oboch hlavných strán v utorok (9. 5.) večer neprinieslo žiadny prielom v otázke dlhového stropu. Avšak dohodli sa, že budú pokračovať v snahách o odvrátenie platobnej neschopnosti USA. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Predseda Snemovne reprezentantov republikán Kevin McCarthy a Mitch McConnell, líder menšiny v Senáte, sa stretli s Bidenom a najvyššími predstaviteľmi Demokratickej strany v Bielom dome na ďalšom kole rokovaní o zvýšení dlhového stropu.

Biden počas rozhovorov jasne povedal, že je potrebné zabrániť vyhláseniu platobnej neschopnosti. McCarthy ale uviedol, že nedošlo k žiadnemu posunu.

Zvýšenie tzv. dlhového stropu býva často len rutinou. Avšak rozpočtovo orientovaní republikáni, ktorí vo voľbách v roku 2022 získali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, sú ochotní zvýšiť limit zo súčasného maxima 31,4 bilióna USD (28,65 miliardy eur), len ak budú uzákonené obmedzenia výdavkov.

Podobná patová situácia v roku 2011 viedla k tomu, že Spojené štáty americké prišli o najvyšší rating AAA. Biden preto varoval pred následkami.

Ministerka financií Janet Yellenová tiež upozornila, že ak Kongres v najbližších týždňoch nezasiahne, "nastane finančný a ekonomický chaos".

(1 EUR = 1,0959 USD)