Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V súdnom spore z roku 2002 je začatá voči RTVS exekúcia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Najvážnejší spor sa týka platnosti výpovede zmluvy na výrobu počasia.

Bratislava 6.júla (TASR) – Vykonanie exekúcie, ktorá RTVS hrozí v prípade súdneho sporu ťahajúceho sa od roku 2002, by malo významný vplyv na finančnú situáciu verejnoprávneho vysielateľa, keďže finančný výdavok v požadovanej výške, vyše 9,5 milióna eur, nie je schopná absorbovať v jednom kalendárnom roku. Vedenie RTVS na to upozornilo na pondelkovom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, ktorý sa zaoberal výročnou správou o činnosti a hospodárení RTVS za rok 2019. Na prebiehajúce súdne spory sa pýtal podpredseda výboru Miroslav Kollár (Za ľudí).

Najvážnejší spor sa týka platnosti výpovede zmluvy na výrobu počasia. RTVS zažalovala v roku 2002 spoločnosť Omega Plus, súčasným žalobcom je spoločnosť Causal. Riaditeľka sekcie ekonomiky RTVS Radka Doehring informovala, že v období od konca roka 2019 do obdobia zostavenia účtovnej závierky bolo RTVS doručené oznámenie o začatí exekúcie. "Týka sa sumy 2.435.602 eur spolu s príslušenstvom, to je vo výške 12 percent od roku 2002, teda celková čiastka je vyše 9,5 milióna eur,“ priblížila. RTVS v marci podala dovolanie na Najvyšší súd (NS) SR a požiadala o odklad vykonateľnosti napadnutého rozsudku. "Súd ešte nerozhodol," uviedla.

Priznala, že ak by RTVS musela vyplatiť túto sumu, znamenalo by to veľký zásah do finančnej stability. "Rezervu v tejto výške nemáme, máme alokovanú rezervu, no rozpočet s takouto výškou sumy neráta,“ povedal. "V súčasnosti máme exekútorom odstavený jeden z našich účtov," ozrejmila.

Druhým najvýznamnejším sporom pre RTVS je súd so spoločnosťou Film agency, Juraj Jakubisko a Jakubisko Film o neoprávnené vyhotovenie rozmnoženiny audiovizuálneho diela Bátory. Podľa výročnej správy požaduje žalobca v 1. rade zaplatenie 1.213.496 eur, žalobca v 2. rade 50.000 eur a žalobca v 3. rade 1.267.608 eur. "Prvostupňový súd žalobu zamietol, žalujúca strana sa odvolala, termín odvolacieho konania ešte nie je známy,“ uviedla RTVS vo výročnej správe.

K 31. decembru 2019 predstavovali dlhodobé ostatné rezervy RTVS k súdnym sporom, vtátane občianskoprávnych majetkových sporov, pracovnoprávnych sporov i sporov o ochranu osobnosti celkovú sumu 12. 462.284,72 eura.