Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

V čiernomorskom prístave Konstanca zakotvila americká vojnová loď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Ide o prvé plavidlo námorných síl Spojených štátov, ktoré priplávalo do Čierneho mora od novembrového rusko-ukrajinského incidentu v Kerčskom prielive.

Konstanca 8. januára (TASR) - Do rumunského čiernomorského prístavu Konstanca dorazila americká vojnová loď Fort McHenry. Ide o prvé plavidlo námorných síl Spojených štátov, ktoré priplávalo do Čierneho mora od novembrového rusko-ukrajinského incidentu v Kerčskom prielive.

Výsadková doková loď dorazila do Konstance v pondelok a zostane tam až do 10. januára. Potom spoločne s rumunskou fregatou absolvuje námorné cvičenie v rumunských a medzinárodných vodách, oznámilo Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

Informácie o počte členov posádky USS Fort McHenry neboli bezprostredne známe. Hovorca amerického námorníctva zdôraznil, že plavidlo do Čierneho mora vstúpilo na základe medzinárodnej konvencie z Montreaux, ktorá upravuje pohyb vojnových lodí cez úžiny Bospor a Dardanely.

Dlhodobé napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo po tom, ako Rusko 25. novembra zajalo v oblasti Kerčského prielivu tri lode ukrajinského námorníctva spoločne s 24 členmi ich posádok. Táto udalosť vyvolala obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi oboma krajinami.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na túto udalosť vyzval krajiny Severoatlantickej aliancie, aby posilnili svoju námornú prítomnosť v Čiernom mori. Podľa neho by to mohlo odradiť Moskvu od ďalšej agresie voči Ukrajine.