Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Ruská centrálna banka pristúpi k intervenciám na devízovom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prepad zaznamenali aj akciové trhy, pričom index RTS denominovaný v dolároch sa prepadol o viac než 40 %. Index MOEX denominovaný v rubľoch klesol o 45 %.

Moskva 24. februára (TASR) - Ruská centrálna banka pristúpi k intervenciám na devízovom trhu. Reagovala tak na prepad kurzu rubľa na historické minimum po tom, ako Rusko v skorých hodinách zaútočilo na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruská vláda niekoľko týždňov popierala informácie, že má v pláne zaútočiť na Ukrajinu. Iba tri dni po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil uznanie separatistických oblastí za nezávislé štáty, vo štvrtok nadránom oznámil spustenie "špeciálnej vojenskej operácie na východe Ukrajiny".

V reakcii na tento vývoj sa kurz rubľa prepadol na historické minimum, pričom oproti euru dosiahol okolo 101 RUB/EUR a oproti doláru 89,60 RUB/USD. Na porovnanie, v októbri minulého roka, tesne predtým, než sa napätie medzi Moskvou a západnými štátmi za situáciu na Ukrajine výrazne zhoršilo, dosahoval kurz rubľa 81 RUB/EUR a 70 RUB/USD.

Prepad zaznamenali aj akciové trhy, pričom index RTS denominovaný v dolároch sa prepadol o viac než 40 %. Index MOEX denominovaný v rubľoch klesol o 45 %.

Na to centrálna banka oznámila intervencie na devízovom trhu, prvé od prepadu kurzu rubľa po anexii polostrova Krym v roku 2014. "S cieľom stabilizovať situáciu na finančnom trhu ruská centrálna banka rozhodla o spustení intervencií," oznámila.

Trhy sa teraz pripravujú na ďalšie a omnoho tvrdšie sankcie zo strany západných krajín. "Sankcie budú podstatne tvrdšie než tie, ktoré západné krajiny oznámili v utorok a stredu," uviedli analytici zo spoločnosti Renaissance Capital.