Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Rusko a krajiny ASEAN začali spoločné vojenské cvičenie v Indonézii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účastníci summitu sa dohodli ďalšom rozvoji strategického partnerstva i na uskutočnení spoločných vojenských cvičení.

Bangkok 1. decembra (TASR) - Rusko a členovia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) začali v oblasti Indonézie prvé spoločné vojenské námorné cvičenie. Informovala o tom v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na stále zastúpenie Ruska pri združení ASEAN.

Na slávnostnom otvorení manévrov sa zúčastnili aj stály predstaviteľ Ruska pri ASEAN Aleksandr Ivanov a ruská veľvyslankyňa v Indonézii Ľudmila Vorobiovová.

Cvičenia sú podľa Ivanova o "mieri, stabilite a prosperite v oblasti juhovýchodnej Ázie". "Otvárame novú stranu v našom strategickom partnerstve," povedal Ivanov.

Cvičenia sa konajú v územných vodách Indonézie severne od ostrova Sumatra a potrvajú do piatka 3. decembra. Sú rozdelené na dve časti: virtuálnu a námornú. Zapojí sa do nich aj ruský torpédoborec Admiral Pantelejev.

V poradí štvrtý summit Ruska a krajín ASEAN sa konal 28. októbra prostredníctvom videokonferencie pri príležitosti 30. výročia nadviazania vzťahov medzi Ruskom a týmto združením ázijských krajín.

Účastníci summitu sa dohodli ďalšom rozvoji strategického partnerstva i na uskutočnení spoločných vojenských cvičení.

Členskými štátmi ASEAN-u sú Brunej, Filipíny, Kambodža, Indonézia, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Singapur, Thajsko a Vietnam.