Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia

Rusko: Chudobné štáty dostanú iba 3 % potravín vyvážaných z Ukrajiny

Ilustračná fotka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Platnosť dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovaná OSN a Tureckom vyprší koncom novembra.

Moskva/Kyjev 28. októbra (TASR) - Iba tri percentá potravín vyvážaných z Ukrajiny v rámci dohody sprostredkovanej Organizáciou Spojených národov a Tureckom dosiaľ skončili v najchudobnejších krajinách, cituje v piatok britský denník The Guardian z vyhlásenia ruských predstaviteľov.

"Mapa príjemcov týchto zásielok je v absolútnom rozpore s deklarovanými humanitárnymi cieľmi (dohody)," píše sa vo vyhlásení.

"Štáty v núdzi, ako Somálsko, Etiópia, Jemen, Sudán a Afganistan, dostali iba tri percentá potravín (exportovaných z Ukrajiny), a to zväčša cez Svetový potravinový program," uvádzajú ďalej ruskí predstavitelia.

Rusko sa už dlhšie sťažuje na problémy súvisiace s dohodou o vývoze obilia z Ukrajiny. Pohrozilo odstúpením od nej, ak nebudú zohľadnené jeho výhrady.

Platnosť dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovaná OSN a Tureckom vyprší koncom novembra. Predĺžiť ju možno s podporou všetkých zúčastnených strán – Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Ruský prezident Vladimir Putin v septembri uviedol, že chce diskutovať o jej zmene a obmedziť zoznam krajín, kam budú obilniny smerovať. Podľa neho Moskva podpísala dohodu pod podmienkou, že pomôže zmierniť prudko rastúce ceny potravín v rozvojových krajinách, no namiesto toho ju využili bohaté západné krajiny.