Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Rusko skritizovalo vyhlásenie bulharského rezortu diplomacie o útlaku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ide o celkom jasný ukazovateľ toho, že Bulharsko prepisuje dejiny, čo je nebezpečný a nelegitímny trend, povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Vladivostok 6. septembra (TASR) - Bulharsko prepisuje dejiny, keď vyhlasuje, že Červená armáda privodila utláčanie. V rozhovore pre tlačovú agentúru TASS to v piatok popri konaní Východného ekonomického fóra (EEF) vo Vladivostoku uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej postoj Sofie poukazuje na hrozivý trend.

"Sme si dobre vedomí toho, že každá krajina má svoje vlastné politické preferencie a trendy. Avšak vzhľadom na to, že dané stanovisko bolo oficiálne, naše veľvyslanectvo muselo reagovať náležitým spôsobom. Otvorene sme hovorili o neprípustnosti skresľovania histórie. Ide o celkom jasný ukazovateľ toho, že Bulharsko prepisuje dejiny, čo je nebezpečný a nelegitímny trend," povedala Zacharovová na adresu vyhlásenia bulharského rezortu diplomacie.

Bulharské ministerstvo zahraničných vecí v utorok, v súvislosti s výstavou usporiadanou v Sofii ruským kultúrnym a informačným strediskom pri príležitosti 75. výročia oslobodenia východnej Európy od nacizmu, vydalo oficiálne vyhlásenie. V ňom sa obzvlášť poukazuje na to, že "štíty sovietskej armády priniesli národom strednej a východnej Európy polstoročie útlaku dusiaceho občianske povedomie, ako aj zdeformovaný ekonomický rozvoj a izoláciu od procesov, ktoré prebiehali v rozvinutých európskych štátoch".

Ruská ambasáda podľa tlačovej agentúry Interfax vyjadrila ľútosť nad tým, že bulharské ministerstvo vydalo svoje oficiálne stanovisko bez toho, aby sa riadne oboznámilo s výstavou.

Bulharsko, ktoré - hoci bolo spojencom Nemecka a podieľalo sa na okupácii Juhoslávie a Grécka - sa voči ZSSR správalo neutrálne. Deň po vstupe sovietskej armády vypuklo v Bulharsku povstanie, krajina sa stala spojencom ZSSR a vyhlásila vojnu Nemecku.