Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Rusko: Džihádisti v Sýrii sa pokúsili zinscenovať chemický útok

Foto: TASR/AP

Ruské centrum pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii oznámilo, že zhromaždené dôkazy čoskoro zverejní.

Moskva 4. marca (TASR) - Rusko tvrdí, že sa protivládni povstalci v severosýrskom meste Sarakíb pokúsili vyhodiť do vzduchu nádoby s toxickými látkami a túto svoju akciu chceli potom pred svetovou verejnosťou vydávať za ďalší chemický útok spáchaný armádou vernou sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Na tlačovej konferencii o tom v stredu podľa agentúry TASS informovalo ruské centrum pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii.

Centrum vysvetlilo, že spomínaná operácia mala za cieľ narušiť postup sýrskych vládnych síl v západných štvrtiach Sarakíbu a následne ich obviniť z útoku chemickými zbraňami.

Zamýšľaná operácia sa uskutočnila 2. marca, keď "sa skupina teroristov pozostávajúca z 15 ľudí pokúsila odpáliť vysoko výbušnú muníciu spolu s nádobami naplnenými toxickými chemikáliami."

Podľa Ruska však "pre nedostatok skúseností a zručností pri zaobchádzaní s toxickými látkami povstalci porušili tesnosť jednej z nádrží", takže chemikálie z nej unikli, čo páchateľom spôsobilo vážnu otravu chemickými látkami. Preto ani nedokončili svoju provokáciu, uviedli predstavitelia ruských ozbrojených síl.

Správa objasňuje, že ruská strana získala "nezvratné dôkazy o neúspešnej provokácii chemickými zbraňami", a to 3. marca počas akcie sýrskej armády proti teroristom z džihádistického zoskupenia Haját Tahrír aš-Šám, známeho v minulosti ako Front an-Nusra. Táto operácia sýrskej armády sa uskutočnila východne od zóny deeskalácie v provincii Idlib ležiacej na severozápade Sýrie.

Ruské centrum pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii oznámilo, že zhromaždené dôkazy čoskoro zverejní.