Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Rusko vyhosťuje osem gréckych diplomatov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

AFP pripomína, že Atény vyhostili ešte v apríli 12 ruských diplomatov, pričom tak reagovali ruskú inváziu na Ukrajinu.

Moskva 27. júna (TASR) - Rusko v pondelok oznámilo, že vyhosťuje ôsmich gréckych diplomatov v reakcii na rozhodnutie Atén dodať vojenskú pomoc Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že si predvolalo gréckeho veľvyslanca, ktorý následne diplomatom odkázal, že majú osem dní na opustenie krajiny.

Rozhodnutie o vyhostení diplomatov je podľa ruského ministerstva zahraničných vecí "priamym dôsledkom nepriateľských krokov gréckych úradov". Rezort vo vyhlásení konkrétne spomínal dodávky zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu a vyhostenie ruských diplomatov z Grécka.

AFP pripomína, že Atény vyhostili ešte v apríli 12 ruských diplomatov, pričom tak reagovali ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú Moskva spustila 24. februára.

Atény sa tak aj napriek historickým väzbám na Rusko pridali k ostatným západným krajinám, ktoré ruskú agresiu na Ukrajine odsúdili. V dôsledku vojny na Ukrajine už krajiny na celom svete vyhostili stovky ruských diplomatov, pričom Rusko reagovalo odvetnými krokmi.