Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

RVR žiada vysielateľov pri informovaní o Ukrajine o profesionalizmus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Regulátor zdôrazňuje najmä nevyhnutnosť kritického prístupu k výberu a overovaniu informácií.

Bratislava 24. februára (TASR) - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) apeluje na vysielateľov, aby v kontexte súčasnej situácie na Ukrajine zachovali pri vysielaní spravodajských a publicistických relácií najvyššie možné profesionálne štandardy. Regulátor zdôrazňuje najmä nevyhnutnosť kritického prístupu k výberu a overovaniu informácií, rovnako tak obozretnosť pri zvážení relevantnosti respondentov k danej téme.

RVR považuje za kľúčové striktné dodržiavanie zákonných povinností vysielateľov. "Predovšetkým zabezpečenie všestrannosti informácií a názorovej plurality, objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov a oddeľovanie názorov a hodnotiacich komentárov od vysielaných informácií spravodajského charakteru," dodala hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Útoku predchádzalo rastúce napätie na ukrajinsko-ruskej hranici, ktoré nepomohli deeskalovať ani snahy o diplomatické riešenia.