Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Šefčovič reaguje na ponuku kandidovať: Záleží mi na budúcnosti SR

Maroš Šefčovič, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Pripomenul, že celý svoj profesionálny život zasvätil verejnej službe a vždy robil maximum pre to, aby Slovensko vyniklo ako úspešná moderná krajina.

Brusel 8. januára (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič vníma svoju možnú kandidatúru na prezidenta SR aj vo svetle toho, že treba jasne povedať, že Slovensko patrí do modernej, vyspelej a sebavedomej Európy. Vyjadril sa tak v utorok večer po tom, ako neodmietol ponuku predsedu strany Smer-SD Roberta Fica kandidovať, o čom ako prvý informoval Denník N.

"Dlhodobo registrujem hlasy v prospech mojej možnej kandidatúry na post prezidenta SR a vždy som k nim pristupoval s rešpektom a vážim si ich. Aj v poslednom období sa na mňa obrátilo viacero osobností s tým, že Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý prispeje k celospoločenskému zmieru, ešte jasnejšiemu ukotveniu v rámci Európy a tiež k ďalšiemu posilňovaniu jeho pozície vo svete," uviedol Šefčovič v jednej z prvých reakcií po zverejnení správy v Denníku N.

Pripomenul, že celý svoj profesionálny život zasvätil verejnej službe a vždy robil maximum pre to, aby Slovensko vyniklo ako úspešná moderná krajina.

"Záleží mi na budúcnosti Slovenska, a preto je prirodzené, že s plnou vážnosťou som si vypočul aj ponuku kandidovať od strany Smer-SD. Keďže takáto služba si vyžaduje celého človeka – ide o závažné rozhodnutie s veľkým presahom nielen na mňa, moju rodinu, ale aj na súčasné aktivity a samozrejme na spoločnosť – verím, že je pochopiteľné, že potrebujem čas dôsledne zvážiť všetky aspekty takejto ponuky, a to netrvá deň ani dva," spresnil slovenský eurokomisár.

Šefčovič v tejto súvislosti spresnil, že bez ohľadu na to, ako sa v dohľadnom čase v tejto veci rozhodne, je presvedčený, že "Slovensko potrebuje jasne povedať, že patrí do modernej, vyspelej a sebavedomej Európy".

V decembri 2017 Šefčovič pre TASR poprel, že by dostal podobnú ponuku zo strany Smer-SD, a upozornil, že za svoju ďalšiu úlohu v nadchádzajúcom období považuje úsilie zvýšiť účasť na voľbách do Európskeho parlamentu v máji 2019, a to aj z toho dôvodu, že nízka účasť so sebou vždy prináša riziko, že by sa na politické výslnie mohli dostať radikálne a nesystémové strany.

V prípade, že sa Šefčovič rozhodne zapojiť do prezidentskej kampane, musí o tom informovať predsedu EK Jeana-Clauda Junckera a ten následne tento zámer oznámi Európskemu parlamentu.

V súlade s Kódexom správania EK by sa Šefčovič musel dočasne vzdať svojho portfólia, ktorého výkonom Juncker poverí iného člena eurokomisie. Zároveň si musí vybrať neplatené voľno na dobu predvolebnej kampane a prezidentských volieb, aby nedochádzalo ku konfliktu záujmov. V prípade, že by neprešiel do druhého kola alebo v druhom kole prehral, môže sa vrátiť späť do exekutívy EÚ a dokončiť svoj mandát.

Šefčovič je služobne najstarším členom exekutívy EÚ, do ktorej sa dostal ešte počas prvého mandátu Josého Manuela Barrosa, keď nahradil svojho predchodcu Jána Figeľa.

spravodajca TASR Jaromír Novak