Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Meteorológovia VARUJÚ: Aj v piatok to bude na cestách SR drsné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí pre Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj až do nedele (13. 1.).

Bratislava 11. januára (TASR) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého a druhého stupňa pred snehovými jazykmi, závejmi a nízkymi teplotami takmer pre celé Slovensko s výnimkou niektorých okresov v Žilinskom kraji. Upozorňuje na to na svojej webovej stránke.

Výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí pre Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj až do nedele (13. 1.). "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," uvádza SHMÚ.

Nielen so snehovými jazykmi a závejmi, ale aj s nízkymi teplotami treba počítať v Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Podľa meteorológov sa tu teplota môže pohybovať v rozpätí mínus 15 až mínus 17 stupňov Celzia.

Hydrometeorologický ústav informuje, že nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. "Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia," uvádza. Výstraha platí do soboty (12. 1.).

Nadpriemerný výskyt snehových jazykov a závejov očakáva SHMÚ v okresoch Košického kraja. Výstraha druhého stupňa tu platí do piatka obeda. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je podľa vyjadrení meteorológov "vysoká".

V Žilinskom kraji je mimoriadna situácia v 2 mestách a 6 obciach


V Žilinskom kraji je mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou v dvoch mestách a šiestich obciach v okresoch Žilina a Čadca. Vo štvrtok (10. 1.) vyhlásila mimoriadnu situáciu obec Olešná v okrese Čadca a v obciach Skalité v okrese Čadca a Štiavnik v okrese Bytča ju odvolali. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Mimoriadna situácia je v okrese Čadca v mestách Čadca, Turzovka a v obciach Klokočov a Olešná. V okrese Žilina je v obciach Dolná Tižina, Terchová, Belá a Lutiše.

Územie Žilinského kraja zasiahlo minulý týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ciest. Počet samospráv v kraji, ktoré v dôsledku snehovej kalamity vyhlásili počas minulého týždňa mimoriadnu situáciu, sa vyšplhal na 17.

Vozovky aj horské priechody sú zjazdné, počítať treba s hmlou


Diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký. Snehové jazyky a záveje sú na cestách v lokalitách Nitra, Vráble, Zlaté Moravce, Hlohovec, Trebišov a Lipany. Pre snehové záveje je ťažko prejazdný úsek Kravany – Stankovce. Na viacerých úsekoch je hlma. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk a Stella Centrum.

Na úsekoch rýchlostnej cesty R1 Šoporňa - Nitra-západ a R3 Trstená - Tvrdošín je miestami kašovitým sneh do dvoch centimetrov. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na celom území Slovenska je prevažne vlhký až mokrý, miestami, najmä v hornatejších oblastiach, pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky do troch centimetrov. Na cestách III. triedy v lokalitách Námestovo, Dolný Kubín a Bytča je na vozovke utlačený sneh od päť do desať centimetrov.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu. Na priechodoch Huty, Veľké Pole a Cukmantel je do päť centimetrov. Na priechode Herlianske Sedlo je čerstvý sneh v hrúbke od päť do desať centimetrov a na priechode Zbojská miestami zľadovatený sneh v hrúbke jeden centimeter.

Priechody Donovaly, Šturec, Čertovica, Látky-Prašivá, Chorepa, Kremnické Bane, Ďurďošík, Dargov, Soroška, Skýcov, Homôľka, Šútovce, Vyšehrad, Biela Hora a Havran majú povrch vozoviek suchý až mokrý.

Košickí cestári evidujú väčšie problémy na takmer 60 úsekoch v kraji


Cestári v Košickom kraji evidujú aktuálne väčšie problémy na takmer 60 úsekoch. Najviac postihnutý je okres Trebišov, a to od Kráľovského Chlmca až po Sečovce. TASR o tom v piatok k 9. h informovala investično-prevádzková námestníčka riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zuzana Fejesová.

Na výpomoc pre Zemplín stiahli už aj šesť kusov techniky z iných oblastí kraja, kde je lepšia situácia. Najčastejším problémom je vietor, ktorý na cestách vytvára snehové jazyky a záveje. V okrese Trebišov je neprejazdná cesta tretej triedy medzi Malou a Veľkou Barou. "Obe obce sú prístupné z iných strán, ale spojka medzi nimi je neprejazdná," poznamenala Fejesová.

Na úsek cesty prvej triedy Horovce - Trhovište – Pozdišovce, kde evidujú utlačený zľadovatený sneh v hrúbke do dvoch centimetrov a kde je dočasným dopravným značením znížená rýchlosť jazdy na 50 kilometrov za hodinu, nasadili podľa Fejesovej už aj traktorovú frézu. "Ďalšia je určená aj pre okres Trebišov," spomenula. Najhoršie úseky sú podľa nej také, kde je úroveň vozovky nižšia ako okolitý terén.

V noci bolo v teréne viac ako 70 vozidiel, rovnaký počet bude na cestách podľa jej ďalších slov aj počas dňa. Pre nepriaznivé počasie navýšili aj počty dispečerov. Aktuálnu situáciu i obmedzenia nájdu motoristi aj na webovej stránke www.scksk.sk.

Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, v noci na piatok mali spolu sedem výjazdov. Zasahovali aj pri dvoch dopravných nehodách, a to v košickej mestskej časti Krásna nad Hornádom a v obci Svätuše v okrese Trebišov.

Na snímke snežný odhŕňač na zafúkanej ceste zo Sečoviec do Nového Ruskova pri Trebišove 11. januára 2019.
Foto: TASR - František Iván


V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá zvýšené lavínové ohrozenie


Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá v najvyšších polohách Vysokých Tatier. V nižších polohách a ostatných pohoriach Slovenska platí mierna hrozba, druhý stupeň.

Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) ostáva najväčším lavínovým problémom poprefukovaný sneh z predchádzajúceho sneženia. "Vyskytovať sa môžu hlavne doskové lavíny zo suchého snehu. Nebezpečenstvo je koncentrované do strmých žľabov, kde sa nachádzajú nebezpečné dosky, preveje a vankúše. Pozor aj na svahy tesne na hranici lesa, kde môžu byť nafúkané vankúše zo snehu, ktorý bol odfúknutý z hrebeňov," upozornil s tým, že sneh sa pomaly stabilizuje.

V najvyšších polohách Vysokých Tatier je uvoľnenie lavín možné pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 30 stupňov. V nižších polohách Vysokých Tatier a ostatných pohoriach je uvoľnenie lavín možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 35 stupňov. "Na hrebeňoch hôr sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1500 metrov) do 100 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 120 - 220 centimetrov. Pohyb mimo prešliapaných chodníkov je mimoriadne náročný aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je prakticky nemožný," zdôraznil Kyzek.

Teplota vzduchu v noci klesla v polohách nad 2000 metrov až pod mínus 15 stupňov Celzia. Inde bolo od mínus 14 do mínus osem stupňov Celzia. "Za posledných 24 hodín pripadlo len na severe Tatier od päť do desať centimetrov nového prachového snehu," uzavrel.

V Žilinskom kraji zostáva mimoriadna situácia v jednom meste a štyroch obciach


Mimoriadnu situáciu, vyhlásenú v súvislosti so snehovou kalamitou, odvolali v piatok mesto Turzovka (okres Čadca) a obce Terchová a Belá (okres Žilina). V Žilinskom kraji zostáva mimoriadna situácia v jednom meste a dvoch obciach v okrese Čadca a v dvoch obciach v okrese Žilina. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Mimoriadna situácia je v okrese Čadca v meste Čadca a v obciach Klokočov a Olešná. V okrese Žilina je v obciach Dolná Tižina a Lutiše.

Územie Žilinského kraja zasiahlo minulý týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ciest. Počet samospráv v kraji, ktoré v dôsledku snehovej kalamity vyhlásili počas minulého týždňa mimoriadnu situáciu, sa vyšplhal na 17.

Situácia na cestách v Košickom kraji sa ustálila


Situácia na cestách v Košickom kraji sa oproti piatkovému dopoludniu ustálila. Evidujú približne 15 úsekov, na ktorých nie je sprejazdnená vozovka na celú šírku.

Ako TASR k 16.00 h informovala investično-prevádzková námestníčka riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zuzana Fejesová, aj napriek tomu, že vietor stále pofukuje, zoslabol a tvoria sa už len snehové jazyky. "Sprejazdnené máme všetky cesty v kraji," podotkla.

V teréne sú podľa jej ďalších slov aj naďalej frézy i vozidlá, ktoré na Zemplín stiahli na výpomoc z iných oblastí kraja, kde je lepšia poveternostná situácia. "Okres Trebišov je viac postihnutý ako Michalovce," poznamenala. Na cestách je, ako ďalej uviedla, podobný počet mechanizmov ako ráno - okolo 70.

Medzi komplikovanejšie úseky, na ktorých si treba dávať pozor, patria aj naďalej Horovce - Trhovište – Pozdišovce. Fejesová spomenula aj cestu od Slovenského Nového Mesta smerom na Boršu, či okolie obcí Hraň, Plechotice a Cejkov, ale aj Kravany či Parchovany v Trebišovskom okrese. Podľa nej sú to väčšinou úseky, kde evidujú problémy stále, keď je silnejší vietor a sneženie.