Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

HRANIČNÉ PRIECHODY S UKRAJINOU: Situácia je zatiaľ pokojná

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vstup bude umožnený všetkým osobám, ktoré utekajú pred týmto vojnovým konfliktom.

Košice 24. februára (TASR) – V súčasnosti sú v prevádzke všetky hraničné priechody na hranici s Ukrajinou, okrem železničného hraničného priechodu Čierna nad Tisou – Čop, kde bola zastavená osobná doprava. V súvislosti s vypuknutím vojnového konfliktu na území Ukrajiny o tom TASR informovala Kancelária ministra vnútra SR.

"Vstup bude umožnený všetkým osobám, ktoré utekajú pred týmto vojnovým konfliktom. Vstup na územie Slovenskej republiky bude umožnený po individuálnom posúdení aj osobám, ktoré nebudú mať platný cestovný doklad (biometrický pas)," uviedla.

Hraničná polícia podľa nej vynaloží maximálne úsilie na elimináciu prípadných hraničných kolón nasadením svojich personálnych a technických zdrojov.

J. Naď: Východná hranica by sa mala vojensky posilniť

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady SR 24. februára 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Východná hranica s Ukrajinou by sa mala vojensky posilniť. Avizuje to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že zvýšený počet vojakov bude nateraz súvisieť s asistenciou polícii. Naď spoločne s ministrom zahraničných vecí SR Ivanom Korčokom (nominant SaS) zároveň informoval, že zasadala Rada NATO a viacerí spojenci požiadali o aktiváciu článku 4. NATO považuje za nevyhnutné vojensky posilniť východné hranice vrátane Slovenska.

"Okrem Bezpečnostnej rady bolo aj mimoriadne rokovanie vlády, kde sme schválili uznesenie na základe žiadosti Policajného zboru. Vyčlenili sme do 1500 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR nasadených na kontrolu východnej hranice," vyhlásil Naď. Primárne budú slovenskí vojaci kontrolovať možnú migračnú vlnu. Prítomnosť OS SR na východných hraniciach tak bude podľa ministra nateraz súvisieť s asistenciou polícii.



Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vyhlásil, že polícia zabezpečuje bežný chod na hraničných priechodoch s Ukrajinou. "Sme pripravení na základe zvýšeného prílevu ľudí z Ukrajiny na Slovensku zvýšiť počet hraničných priechodov o takzvané hotspoty. Tu budú vojaci pomáhať, aby sme mohli identifikovať prichádzajúcich ľudí a usmernili ich," povedal. Štát je podľa ministra pripravený na všetky alternatívy, aj na takú, že bude poskytovať Ukrajincom dočasné útočisko.