Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Situácia na realitnom trhu sa v súvislosti s koronakrízou stabilizuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár uviedol, že v posledných dvoch týždňoch sa zvýšil počet nových realizovaných predajov nehnuteľností na celom Slovensku.

Bratislava 16. mája (TASR) – Situácia na realitnom trhu sa v súvislosti s koronakrízou začína stabilizovať. Klienti sa začínajú zaujímať o nehnuteľnosti a zvyšuje sa aj záujem o služby realitných kancelárií. Pre TASR to uviedol prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár. Rýchle oživenie realitného trhu zaznamenala aj Realitná únia (RÚ) SR.

Aj tam (na realitnom trhu) ako navôkol, 'počuť hudbu a ľudia sa pustili do tanca'. Otázka je, či nejde o zábavu na palube Titanicu, ktorý sa pod ťarchou ekonomických problémov začne o nejaký čas potápať,“ upozornil analytik únie Vladimír Kubrický.

Ako ďalej uviedol Palenčár, v posledných dvoch týždňoch sa zvýšil počet nových realizovaných predajov nehnuteľností na celom Slovensku. Kubrický si myslí, že kupujúcich ťahá na obhliadky bytov jarné počasie, problémom je však nedostatok bytov. „Aj preto predávajúci nehýbu cenami a tvária sa, akoby tu nový koronavírus vôbec nebol,“ dodal Kubrický.

Palenčár upozornil i na krátkodobú zmenu štruktúry trhu s bytmi na prenájom. „Množstvo majiteľov bytov, ktorí ich prenajímali na krátkodobé prenájmy predovšetkým turistom (napríklad prostredníctvom aplikácie Airbnb), tieto byty po uzatvorení hraníc ponúkajú na trhu dlhodobých nájmov, čo spôsobilo v niektorých mestách zvýšenie ponuky až o 25 %,“ uviedol Palenčár. Zmenu cien nájmov však zatiaľ nezaregistroval a zároveň predpokladá, že po otvorení hraníc sa tieto nehnuteľnosti vrátia do segmentu krátkodobých prenájmov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP
Spočiatku však pandémia nového koronavírusu na krátky čas trh s prenájmami zablokovala, tvrdí to Kubrický. „V obave pred nákazou sa okrem iného znížil počet bytov, ktoré boli majitelia ochotní dať do prenájmu. Hoci posledné týždne sa to zmenilo, na závery o cenách prenájmov je priskoro,“ dodal Kubrický. Ceny na trhu s bytmi na prenájom preverí podľa neho až jeseň, keď sa v mestách život naplno reštartuje. „V posledných dvoch mesiacoch však boli prenajímatelia pri úpravách cien flexibilnejší ako majitelia nehnuteľností, ktorí ich predávajú,“ dodal Kubrický.

Ako ďalej dodal Kubrický, od 20. mája Slovensko zrejme čaká štvrtá fáza uvoľňovania opatrení. „Pandémia odznieva príliš rýchlo na to, aby to nevyvolávalo všeobecný optimizmus,“ uzavrel.