Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Združenie SK8 podporuje požiadavky poskytovateľov sociálnych služieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zástupcovia neverejných poskytovateľov sociálnych služieb žiadajú od vlády mimoriadnu desaťmiliónovú dotáciu na prevádzku svojich zariadení.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Problematika financovania sociálnych služieb je citlivá a vyžaduje si široký kompromis všetkých zúčastnených strán. Združenie samosprávnych krajov SK8 sa stotožňuje s požiadavkou zástupcov Platformy za spravodlivé financovanie sociálnych služieb, ktorí žiadajú desaťmiliónovú dotáciu na prevádzku zariadení. Informoval o tom Odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja.

"Združenie SK8 sa stotožňuje s požiadavkou zástupcov platformy a prikláňa sa k tomu, aby sa zákon o sociálnych službách novelizoval tak, ako to pred časom navrhovalo aj samotné Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. To znamená, že SK8 sa stotožňuje s tým, aby sa nezapočítavala úhrada zo zdravotných poisťovní do príjmov za poskytovanie sociálnej služby na určenie najvyššej úhrady ani na účely určenia finančného príspevku na prevádzku (FPP)" uviedlo.

Dôvodom je podľa združenia fakt, že ide o výkon zdravotnej starostlivosti, ktorý mal tvoriť ďalší doplňujúci finančný zdroj na vykrytie komplexnej starostlivosti. "Jeho započítavaním sa u poskytovateľov stráca motivácia získavania úhrad zo zdravotných poisťovní," doplnilo.

Samosprávne kraje sa zhodli na potrebe úpravy vzorca na výpočet finančného príspevku na prevádzku tak, aby sa neznižoval, ak priemerný príjem z úhrady klienta u neverejného poskytovateľa je vyšší ako priemerný príjem z úhrady klienta u verejných poskytovateľov. O týchto zmenách je podľa nich potrebné komunikovať. Na rokovaní o zmene vzorca výpočtu príspevku sa chcú zúčastniť, keďže to ovplyvní aj ich rozpočty.

Zástupcovia neverejných poskytovateľov sociálnych služieb žiadajú od vlády mimoriadnu desaťmiliónovú dotáciu na prevádzku svojich zariadení. Dôvodom je strata, ktorá im vznikla z dôvodu zvýšenia mzdových príplatkov, a ktorá ohrozuje existenciu ich zariadení. Svoje požiadavky prezentovali v stredu pred Úradom vlády na zhromaždení pod názvom Zachránite alebo pochováte neverejných poskytovateľov sociálnych služieb? Organizovali ho zástupcovia združení v Platforme za spravodlivé financovanie sociálnych služieb.

V otvorenom liste, ktorý platforma adresovala predsedovi vlády SR Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), žiada okrem mimoriadnej dotácie aj to, aby sa peniaze zo zdravotných poisťovní nezapočítavali do vzorca platby za sociálnu službu. Podľa Anny Ghannamovej z platformy je situácia neúnosná a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb nemajú financie na zaplatenie mzdových nákladov a odvodov.