Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Slovenská katolícka charita odovzdala deťom 45.000 školských pomôcok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Len v Piešťanoch pomohli darované školské pomôcky viac než 20 rodinám.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Slovenská katolícka charita (SKCH) pomáha žiakom z celého Slovenska doplniť chýbajúce školské potreby. Počas 12. ročníka odovzdala 45.000 školských pomôcok. TASR o tom informovala Monika Molnárová zo SKCH.

"Práve v Charite sa stretávame s rodinami, ktorým často chýbajú prostriedky aj na zaplatenie cesty do školy. Ide o rodiny v hmotnej núdzi, čo ich stavia do nezávideniahodnej situácie. Kiežby žiaden rodič nemusel vyberať medzi vzdelaním pre svoje dieťa a jedlom či drevom na vyhriatie bývania,“ uviedla Simona Petrušová z charitného centra v Piešťanoch. Zbierka podľa jej slov pomáha aj množstvu rodičov, o ktorých nemusíme vedieť, že trpia núdzou, pretože to na prvý pohľad nie je poznať.

Len v Piešťanoch pomohli darované školské pomôcky viac než 20 rodinám. Pomôckam sa potešila mamička – samoživiteľka s piatimi deťmi alebo prváčka Lenka, o ktorú sa stará stará mama predávajúca Nota Bene.

Do zbierky sa zapojilo niekoľko škôl, samospráv, farností a firiem, no najmä stovky jednotlivcov, ktorí sa rozhodli podporiť myšlienku pomoci deťom. Záštitu nad zbierkou prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo a zástupcov Slovenskej katolíckej charity prijala v Prezidentskom paláci aj samotná prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá nielen darovala niekoľko plných školských tašiek, ale aj finančne podporila sociálne štipendium pre školákov. "Vďaka darom zo Zbierky školských pomôcok sme aj my prispeli k radosti žiakov a uľahčili im nástup do školy. Ďakujeme všetkým darcom za spoluúčasť na charitnom diele lásky a pomoci našim najmenším," povedal generálny sekretár SKCH Erich Hulman.

Zbierku školských pomôcok každý rok od 1. júna do 15. septembra organizuje SKCH v koordinácii s desiatimi diecéznymi a arcidiecéznymi charitami. Súčasťou 12. ročníka zbierky je Sociálne štipendium pre školákov, v ktorom sa vyzbieralo vyše 15.000 eur. Použité budú na zaplatenie základných potrieb detí, ale aj krúžkov, doučovania a školských výletov.