Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Slovenská národná knižnica spustila bezplatnú digitálnu knižnicu

Na snímke budova Slovenskej národnej knižnice. Foto: TASR

Knižnica je otvorená 24 hodín denne a nezatvára sa ani počas štátnych sviatkov.

Martin 22. apríla (TASR) - Slovenská národná knižnica (SNK) spustila portál DIKDA – Digitálnu knižnicu SNK, ktorá ponúka registrovaným čitateľom bezplatne viac než milión autorsky voľných i obchodne nedostupných diel (OND). Podľa hovorkyne knižnice Kataríny Štefanides Mažáriovej si môžu čitatelia vyhľadať online z ktoréhokoľvek miesta Európskeho hospodárskeho priestoru digitálne kópie kníh, časopisov, článkov, fotografií a rukopisov od vynájdenia kníhtlače po začiatok 21. storočia.

Pripomenula, že SNK doteraz zabezpečovala neobmedzený prístup ku všetkým zdigitalizovaným dokumentom výhradne vo vlastných priestoroch. Mimo nich mohli registrovaní používatelia pracovať len s tzv. autorsky voľnými dielami. "Intenzívne rokovania medzi SNK a organizáciou kolektívnej správy LITA, partnerom projektu, v minulom roku viedli k uzavretiu rozšírenej hromadnej licenčnej zmluvy. Prostredníctvom DIKDA nám umožňuje sprístupňovať digitálne kópie OND širokej verejnosti bezplatne, i mimo priestorov našej sídelnej budovy," vysvetlila generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

Knižnica je otvorená 24 hodín denne a nezatvára sa ani počas štátnych sviatkov. "Počet objektov, ktoré sú prístupné používateľom, sa priebežne zvyšuje aj v dôsledku postupného pridávania OND. Tieto smieme do online režimu uvoľňovať podľa toho, kedy konkrétnemu dielu uplynie šesťmesačná lehota, počas ktorej musí byť zverejnené na portáli Úradu Európskej únie (EÚ) pre duševné vlastníctvo," zdôraznila generálna riaditeľka SNK.

Doplnila, že práve OND, aj relatívne aktuálne, tvoria výraznú väčšinu všetkých zdigitalizovaných objektov. Zároveň platí, že väčšina diel, ktoré v súčasnosti ešte na dikda.snk.sk online voľne dostupné nie sú, sa takými stanú v horizonte týždňov až mesiacov. DIKDA je výsledkom digitalizácie, s ktorou SNK začala v roku 2012 realizovaním najväčšieho projektu digitalizácie písomníctva na Slovensku "Digitálna knižnica a digitálny archív".

Počas troch rokov sa jej podarilo zoskenovať a úspešne spracovať viac ako 1,25 milióna vlastných slovacík a stále v tejto činnosti pokračuje. "Systematická digitalizácia knižničných a archívnych fondov a následné sprístupňovanie ich digitálnych kópií je totiž jedným z najefektívnejších spôsobov ochrany fyzických kníh a dokumentov pred nevyhnutnou degradáciou," uzavrela Krištofová.