Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Slovenskí europoslanci vyzvali Belgicko, aby vyšetrilo smrť J.Chovanca

Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

Výzvu adresovanú generálnemu komisárovi belgickej federálnej polície inicioval europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) Ivan Štefanec (KDH).

Brusel 2. septembra (TASR) - Deväť slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) sa podpísalo pod výzvu, v ktorej žiadajú belgickú políciu o vysvetlenie okolností smrti slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel 27. februára po tom, ako ho tri predtým zadržali na letisku v Charleroi.

Výzvu adresovanú generálnemu komisárovi belgickej federálnej polície Marcovi De Mesmaekerovi inicioval europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) Ivan Štefanec (KDH).

Slovenskí poslanci prostredníctvom tejto výzvy požadujú dôkladné vyšetrenie okolností smrti Jozefa Chovanca, ktorý utrpel srdcový infarkt počas policajného zásahu v cele predbežného zadržania. K incidentu došlo v noci z 24. na 25. februára 2018.

Pod spoločnú výzvu sa podpísali aj europoslanci Michal Wiezik a Vladimír Bilčík (SPOLU-OD), Miriam Lexmann (KDH), Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Monika Beňová a Róbert Hajšel (Smer-SD) a Peter Pollák (OĽaNO). Ide o poslancov, ktorí v EP zastupujú najvplyvnejšie politické frakcie — ľudovcov, socialistov a demokratov, liberálov a tiež konzervatívcov a reformistov.

"Dôkazy, ktoré sa v posledných dňoch dostali na verejnosť, jasne ukazujú, že belgická polícia v prípade zadržania Jozefa Chovanca prekročila svoje právomoci, jej príslušníci sa k zadržanému občanovi Slovenska správali neprimerane a prispeli k jeho smrti. Spolu s kolegami sme vyzvali generálneho komisára federálnej polície, aby sa zasadil nielen o dôkladné vyšetrenie smrti Jozefa Chovanca, ale aj prijal opatrenia, ktoré podobným incidentom v budúcnosti zabránia," uviedol Štefanec vo vyhlásení pre médiá, ktoré poskytol TASR.

Zároveň privítal skutočnosť, že táto kauza sa stala aj v Belgicku "veľkou témou" a zodpovedné osoby sú podrobované príslušným procedúram.


Spravodajca TASR Jaromír Novak