Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Rezort obrany: Slovensko dodá Ukrajine osem kusov húfnic Zuzana 2

Na archívnej snímke ukážka techniky Zuzana 2. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kontraktu predchádzali týždne intenzívneho rokovania, uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Bratislava 2. júna (TASR) - Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence, patriaca pod rezort obrany, uzatvorila v stredu (1. 6.) kontrakt na komerčný predaj samohybných húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu. Dodaných jej bude osem kusov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Podrobnejšie informácie o kontrakte rezort neposkytne.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ocenil, že vďaka tomuto kontraktu získa Konštrukta Defence zákazku, ktorá prináša možnosti pre ďalší rast spoločnosti. Považuje to za veľký úspech pre slovenský obranný priemysel. "Ide nepochybne o dôležitý kontrakt. Jednak tým ukazujeme našu schopnosť, odbornosť a profesionalitu vo výrobe vojenskej techniky," podotkol šéf podniku Alexander Gurský. Dodal, že vďaka kontraktu budú mať zamestnanci garanciu práce.

"Kontraktu predchádzali týždne intenzívneho rokovania. Situácia na Ukrajine si vyžaduje naše maximálne nasadenie, odbornosť a úprimný záujem," povedal šéf rezortu. Zároveň poďakoval ukrajinskému ministrovi obrany Olexijovi Reznikovovi za jeho osobný vklad k dosiahnutiu dohody.