Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov

Na archívnej snímke rezidencia veľvyslanectva Ruskej federácie. Foto: TASR - Andrej Galica

Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb.

Bratislava 14. marca (TASR) - Slovensko rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v SR. Dôvodom je ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. TASR o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga s tým, že Slovensko musia opustiť do 72 hodín.

Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zároveň dôrazne vyzýva ruské veľvyslanectvo, aby jeho zástupcovia vykonávali svoju činnosť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, k čomu sa obe krajiny v minulosti zaviazali, a aby upustili od ďalších aktivít v rozpore s predmetným dohovorom, ďalšími ustanoveniami medzinárodného práva a diplomatickými zvyklosťami.

Denník N v pondelok informoval, že slovenské bezpečnostné zložky mali zadržať tri osoby pre podozrenie z vyzvedačstva. Mal medzi nimi byť aj plukovník zo slovenského ministerstva obrany, príslušníka Slovenskej informačnej služby či osoba spojená s webom Hlavné správy. Polícia túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.