Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Slovenskú rektorskú konferenciu povedie naďalej Rudolf Kropil

Na snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil. Foto: TASR Jakub Kotian

R. Kropil vo svojom programovom vyhlásení zdôraznil potrebu kooperatívnej atmosféry vo vnútri konferencie.

Bratislava 29. júna (TASR) - Slovenskú rektorskú konferenciu (SRK) naďalej povedie Rudolf Kropil, rektor Technickej univerzity vo Zvolene. TASR o tom informovala Ľubica Benková zo SRK.

Kropil vo svojom programovom vyhlásení zdôraznil potrebu kooperatívnej atmosféry vo vnútri konferencie. "Rektorky a rektori ukázali súdržnosť pri diskusii o podobe novely zákona o vysokých školách. V tomto musíme pokračovať, aby finálna verzia zákona mala proeurópsku dimenziu, zachovala akademickú samosprávu a posilnila autonómiu vysokých škôl," uviedol prezident SRK. Ďalej zdôraznil potrebu presadzovať priority rektorskej konferencie, a to najmä vytvoriť moderné a atraktívne podmienky pre študentov vysokých škôl, vytvoriť vhodný flexibilný legislatívny rámec, ako aj vytvoriť prostredie stimulujúce rozvoj, rast a konkurencieschopnosť.

Doplnil tiež nevyhnutnosť dofinancovania vysokých škôl v aktuálnom roku a potrebu kompenzácií vo financovaní v dôsledku poklesu výnosov z dôvodu pandemickej situácie. Ako zásadnú vyzdvihol potrebu férovej komunikácie s predstaviteľmi vlády a ministerstva školstva. "V tomto duchu je dôležitá informovanosť verejnosti s cieľom objektivizácie verejnej mienky," doplnil prezident SRK. Na záver programového vyhlásenia apeloval na spoluprácu všetkých vysokých škôl bez ohľadu na to, či ide o verejnú, štátnu, súkromnú, veľkú či malú vysokú školu.

Vo funkciách viceprezidentov SRK boli potvrdení na druhé funkčné obdobie Lucia Kurilovská, rektorka štátnej Akadémie Policajného zboru v Bratislave, a Libor Vozár z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Novozvoleným viceprezidentom SRK bol profesor Tomáš Lengyelfalusy, rektor súkromnej Vysokej školy DTI v Dubnici nad Váhom. Ferdinand Daňo, rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave, je viceprezidentom SRK od roku 2020 a naďalej pokračuje vo svojom dvojročnom mandáte. Prezídium je prvýkrát vo svojej histórii zložené zo zástupcov všetkých typov vysokých škôl, čím reflektuje rôznorodosť vysokoškolského prostredia.