Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

SND uvádza autorskú dokudrámu M. Bachynca Milada

Na snímke zľava herci Andrea Bučková (sestra), Cyril Žolnír (švagor), Vladimír Obšil (otec), Vladena Škorvagová (Milada), Anna Maľová (svokra) a Petra Dubayová (dcéra) počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla k dokudráme Matúša Bachynca Milada v Bratislave 6. októbra 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

Jej osobnosť stojí za to, aby sme sa jej venovali nielen na poli literatúry a historickej vedy, ale aj umenia, poznamenal režisér.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Milada je názov autorskej dokudrámy Matúša Bachynca, ktorú v nedeľu 4. októbra odpremiérovalo v Modrom salóne Slovenské národné divadlo (SND). Novinku v repertoári činohry "o morálnej veľkosti, nepoddajnosti, o svedomí človeka i o príbehu matky a manželky so statočným srdcom - Milade Horákovej", predstavili tvorcovia v utorok na tlačovej konferencii.

Výrazný a myšlienkovo podnetný príbeh ženy milujúcej slobodu, ktorá v 50. rokoch minulého storočia bojovala s komunistickou krutovládou, inscenovali režisér Matúš Bachynec, pod dramaturgiu sa podpísali Alexandra Rychtarčíková a Daniel Majling, scénu navrhla Barbora Šajgalíková, kostýmy Ján Husár. Autorkou hudby je Andrea Bučková. Producentkou projektu, ktorý vznikol v spolupráci SND a občianskeho združenia KADU – Kabinetu audiovizuálnych divadelných umení, je Marta Šuleková.



"Milada Horáková je bojovníčka za demokraciu, verná nositeľka masarykovského a benešovského odkazu, ktorá skončila veľmi zle kvôli komunistickým mocipánom, ktorých aj dnes ešte niektorí sa usilujú obhajovať. Jej osobnosť stojí za to, aby sme sa jej venovali nielen na poli literatúry a historickej vedy, ale aj umenia," poznamenal Bachynec, ktorý sa ako režisér už od čias štúdia na VŠMU systematicky venuje témam súvisiacim s minulosťou našej krajiny, najmä tou komunistickou: "Toto je štvrtá inscenácia, ktorá rieši aj politikum doby, ktorá súvisela s červenou totalitou."

Na snímke zľava režisér Matúš Bachynec a herci Cyril Žolnír (švagor), Vladena Škorvagová (Milada), Petra Dubayová (dcéra), Andrea Bučková (sestra), Vladimír Obšil (otec) a Anna Maľová (svokra) počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla k dokudráme Matúša Bachynca Milada v Bratislave 6. októbra 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský


Inscenácia sa textovo opiera o korešpondenciu, ktorá Milada Horáková napísala tri dni pred smrťou v pankráckej cele v Prahe, kde sa lúči so všetkými členmi svojej rodiny a priateľmi. "Listy, samozrejme, prešli úpravou smerom k dramatizácii a preložili sa do slovenčiny. Máme možnosť ukázať Miladu Horákovú nielen ako političku a demokratku, ale aj ako matku, dcéru, nevestu, atď." dodal režisér silného titulu, v ktorom hlavnú predstaviteľku stvárňuje Vladena Škorvagová. "Je to výborná divadelná herečka, ktorá, paradoxne, momentálne pracuje v Divadle Jozefa Gregora Tajovského ako šepkárka. Som veľmi rád, že sa podarilo priniesť ju do SND, verím, že sme dokázali, že patrí na javisko a že sa naň už bude vracať," uviedol pre TASR Bachynec. V inscenácii ďalej účinkujú Petra Dubayová (a. h.), Vladimír Obšil, Andrea Bučková (a. h.), Cyril Žolnír (a. h.) a Anna Maľová.

Miladu Horákovú v zmanipulovanom justičnom procese odsúdili komunisti na trest smrti spolu s ďalšími osobnosťami demokratickej opozície. Popravili ju 27. júna 1950. Pri príležitosti 70. výročia tragického rozsudku je táto spomienka na Miladu Horákovú príbehom o žene, ktorá prešla oboma skúškami správnosti 20. storočia – väznili ju nacisti i komunisti. Počas príjemnej rodinnej večere sa odhaľuje dráma ženy, ktorá sa postavila na odpor obom totalitným režimom. Odkrývajú sa nielen jej politické a etické postoje, ale aj rodinné a priateľské vzťahy. Z vonkajšieho sveta však do pohody rodinného salóna čoraz viac preniká drastická realita. Koniec je blízko, popravisko pripravené.

Ďalšie predstavenie Milady, projektu, ktorý pôvodne chceli tvorcovia uvádzať v kaplnke na zvolenskom zámku, sa v Modrom salóne SND uskutoční 25. októbra o 19.30 h.