Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

SLEDUJEME: Na cestách sa môžu vyskytovať snehové jazyky a záveje

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Pre Trnavský a Bratislavský kraj platí výstraha vo štvrtok do 20.00 h.

Bratislava 14. januára (TASR) - Snehové jazyky a záveje sa môžu vyskytovať najmä na západe a severe Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe.

V tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. V Žilinskom, Prešovskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji platí počas celého štvrtka. Pre Trnavský a Bratislavský kraj platí vo štvrtok do 20.00 h. Výstraha neplatí len v Košickom kraji.



"Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňujú meteorológovia.

V okrese Michalovce a Trebišov, s výnimkou povodia rieky Roňava, stále platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou.

Snehová nádielka zamestnáva cestárov v Žilinskom kraji


Na policajnej snímke zasnežené cesty v Žilinskom kraji.
Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Husté sneženie zamestnalo v noci na štvrtok cestárov v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK). Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej napadlo na Orave miestami okolo 40 centimetrov snehu. Všetky sypače Správy ciest ŽSK sú v tejto chvíli v teréne a pohotovosti.

"Snežiť začalo v utorok (12. 1.) zhruba o 4.00 h ráno. Vozidlá Správy ciest ŽSK sú odvtedy v teréne. V noci zo stredy (13. 1.) na štvrtok bol spád snehu intenzívnejší," uviedla pre TASR Remencová. Najviac zasiahnuté sú podľa nej oblasti Kysúc, Oravy a úsek Kraľovany.

Pozor na husté sneženie a nehody na úseku D1 Ivachnová - Važec



Na policajnej snímke zasnežené cesty v Žilinskom kraji.
Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Polícia upozorňuje vodičov na dopravné nehody a husté sneženie na diaľnici D1 na úseku Ivachnová – Važec, na ktorom je trojcentimetrová kašovitá vrstva snehu. TASR o tom informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline.

Na úseku Ružomberok – Liptovský Mikuláš je dopravná nehoda motorového vozidla, ktoré prerazilo zvodidlá a pravý jazdný pruh je uzavretý. Na úseku Liptovský Mikuláš - Ivachnová je skrížený kamión a miesto neprejazdné. Žiadame vodičov o zvýšenú opatrnosť, vyzvalo krajské operačné stredisko.



Horský priechod Kremnické Bane je veľmi ťažko prejazdný


Horský priechod Kremnické Bane je pre aktuálne poveternostné podmienky a odstavený kamión len veľmi ťažko prejazdný. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici.

Pre husté sneženie, odstavené kamióny v smere od Kremnice a kamión mimo cesty v smere od Turčianskych Teplíc je momentálne horský priechod ťažko prejazdný,“ informovala polícia. Vodičom odporúča sa tomuto úseku radšej vyhnúť.



Pre skrížený kamión sa na diaľnici D1 za Liptovským Mikulášom tvoria kolóny


Na severnej diaľnici D1, približne päť kilometrov za zjazdom z Liptovského Mikuláša v smere na Ružomberok, sa skrížil kamión. Kilometrové kolóny siahajú až po Liptovský Mikuláš. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Momentálne sa podarilo úsek sprejazdniť pre osobnú dopravu, pre nákladnú dopravu je cesta stále neprejazdná," spresnila s tým, že hasiči sa pokúsia pomocou ťažkej techniky kamión odtiahnuť a cestu sprejazdniť aj pre nákladnú dopravu.

Farkasová dodala, že pri nehode sa nikto nezranil.
Skrížený kamión na severnej D1.
Foto: FB Prezídium Hasičského a záchranného zboru


Z ciest v Žilinskom kraji policajti hlásia viaceré škodové udalosti


Polícia eviduje vo štvrtok na cestách v Žilinskom kraji viacero škodových udalostí. Horské priechody Šturec a Donovaly sú uzatvorené pre motorové vozidlá nad desať metrov. Informácie pre TASR poskytla vedúca oddelenia komunikácie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriela Kremeňová.

V okrese Čadca na diaľnici D3 je v smere na Poľsko zasnežená vozovka, nákladné motorové vozidlá stoja v kopci. Cesta 1/11 v smere do Česka je podľa policajtov neprejazdná, pracuje sa na jej sprejazdnení.

V Žilinskom okrese polícia eviduje tri škodové udalosti, cesty sú podľa Kremeňovej udržiavané. "Na ceste I/64 Fačkovské sedlo je šmýkajúce sa nákladné motorové vozidlo," dodala.

V okrese Martin sa stala jedna škodová udalosť, cesta I/18 Ratkovský kopec je posypaná a upravená. "V smere na Ružomberok sú kolóny, cesta I/65 je upravená a plne prejazdná. Kremnické Bane sú plne prejazdné," zhodnotila Kremeňová.

Na severnej diaľnici D1 v okrese Liptovský Mikuláš je na ceste kašovitá vrstva snehu, rovnako tak na cestách v celom okrese. Hranice i horské priechody v okrese sú prejazdné, polícia tam eviduje dve dopravné nehody.

Donovaly v smere z Ružomberka sú pre osobné motorové vozidlá prejazdné, zatvorené sú len pre nákladné vozidlá nad desať metrov.

V okrese Dolný Kubín policajti evidujú päť škodových udalostí a jednu dopravnú nehodu. Cesty sú podľa Kremeňovej prejazdné a priebežne odhrnuté.

Vodička s autom dostala pri Jasove šmyk a narazila do stromu


Vodička dostala šmyk a narazila do stromu.
Foto: FB Polícia SR - Košický kraj

Osobné auto po šmyku narazilo v stredu popoludní (13. 1.) do stromu v katastri obce Jasov v okrese Košice-okolie. Podľa predbežnej lekárskej správy 69-ročná vodička pri nehode utrpela ľahké zranenia a jej spolujazdec ťažké zranenia. Informovala o tom vo štvrtok polícia.

 K nehode došlo o 12.40 h, žena za volantom auta zn. Fiat Panda smerovala po ceste II/550 od Jasova na Moldavu nad Bodvou. "Pravdepodobne neprispôsobila rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky a na rovnom úseku cesty sa s vozidlom dostala do šmyku. Následne zišla z cesty, kde ľavou stranou vozidla narazila do stromu," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Vodičke nariadili odber krvi za účelom zistenia požitia alkoholických nápojov. Na vozidle škodu predbežne vyčíslili na približne 2000 eur.

"Polícia miesto udalosti dôkladne zadokumentovala a v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví. Bližšie okolnosti, presná príčina dopravnej nehody je predmetom vyšetrovania aj za účasti znalca z odboru cestnej dopravy, ktorý bol na mieste udalosti," doplnila hovorkyňa.



Vodiči v Prešovskom kraji by si mali dávať pozor na čerstvý a kašovitý sneh



Vodiči na cestách v rámci Prešovského kraja by si mali dávať pozor na čerstvý a kašovitý sneh, ktorý sa aktuálne nachádza na väčšine jeho územia. Upozorňuje na to Ľudmila Čarná zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK).

"Najhoršia situácia je na horských priechodoch Banské a Magura, kde je miestami čerstvý, kašovitý a utlačený sneh s hrúbkou štyri až päť centimetrov," uviedla pre TASR s tým, že vodiči by ale mali byť ostražití na väčšine územia PSK, keďže vrstva čerstvého kašovitého snehu tu dosahuje úroveň dvoch až štyroch centimetrov.

Všetky cesty sú však zjazdné.