Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

SNS: Návrh Bezpečnostnej stratégie nespĺňa základné zásady objektivity

Andrej Danko, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Dokument podľa nej neponúka dôveryhodnú politickú víziu garancie stabilného a bezpečného života občanov a pokojného rozvoja štátu.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Návrh novej Bezpečnostnej stratégie SR nespĺňa elementárne zásady objektivity hodnotenia bezpečnostného prostredia. Tvrdí to mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS). Dokument podľa nej neponúka dôveryhodnú politickú víziu garancie stabilného a bezpečného života občanov a pokojného rozvoja štátu.

"Tento významný štátny dokument nediplomatickým asertívnym jazykom zbytočne atakuje globálne mocnosti, o ktorých bezpečnú obchodnú spoluprácu sa napriek viacerým demokratickým excesom stále uchádzajú všetky významné štáty sveta," konštatuje SNS s tým, že Slovensko v stratégii napomína Čínu a útočí na Rusko. O Spojených štátoch amerických sa však podľa národniarov v návrhu bezpečnostnej stratégie nič také nenachádza.

"Dokonca ani zmienka o ďalších všeobecne známych bezpečnostných hrozbách priamo z pracovní Bieleho domu či Pentagónu s vážnym dosahom pre celý svet," uviedla SNS. Za nepatričnú považuje formuláciu v dokumente, že "naším bezpečnostným záujmom je udržanie vojenskej prítomnosti USA v Európe". SNS považuje za neprijateľné, aby slovenská reprezentácia "kšeftovala" s obmedzovaním suverenity štátu či dlhodobým rozmiestňovaním cudzích vojsk na území SR.

Návrhy bezpečnostnej a obrannej stratégie sú v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) potvrdil, že získali podporu aj na koaličnej rade. Verí, že po schválení vládou získajú širokú politickú podporu i v parlamente. Spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) tento týždeň informovali, že návrhy novej bezpečnostnej a obrannej stratégie odrážajú zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie. Okrem tradičných hrozieb reagujú aj na nové fenomény, ako sú klimatická zmena, pandémia či hybridné hrozby.

Predchádzajúci vládny kabinet schválil Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Do Národnej rady SR dokumenty neboli predložené, preto ich Slovensko definitívne neodobrilo.