Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Šojgu: Ruské sily obsadili Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť

Na archívnej snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Agentúra AP však upozorňuje, že Ukrajina zatiaľ k situácii v Luhanskej oblasti neposkytla najnovšie informácie.

Moskva 3. júla (TASR) - Ruské sily obsadili mesto Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny, oznámil v nedeľu ruský minister obrany Sergej Šojgu. TASR správu prevzala od agentúry AP a AFP.

"Sergej Šojgu informoval vrchného veliteľa ozbrojených síl Ruskej federácie Vladimira Putina o oslobodení Luhanskej ľudovej republiky," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Rezort obrany vo vyhlásení dodáva, že ruským silám sa podarilo získať kontrolu nad mestom Lysyčansk i nad niekoľkými priľahlými obcami. "Celková plocha oslobodeného územia dosahuje 182 štvorcových kilometrov," uvádza sa vo vyhlásení.

Agentúra AP však upozorňuje, že Ukrajina zatiaľ k situácii v Luhanskej oblasti neposkytla najnovšie informácie.

Lysyčansk bol posledným mestom v Luhanskej oblasti, ktoré bránili ukrajinské jednotky. Ruské sily minulý víkend dobyli susedný Severodoneck, ktorý od Lysyčanska oddeľuje iba rieka Severný Donec.

Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v noci na nedeľu pripustil, že mesto Lysyčansk by mohlo padnúť do rúk Rusov. Podľa Arestovyča totiž ruské jednotky prekročili rieku Severný Donec a blížili sa k mestu zo severnej strany.