Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Španielska liga a hráčska asociácia sa ešte nedohodli o znížení platov

Ilustračný snímok. Foto: TASR/AP

Podľa španielskych médií vedenie ligy očakáva stratu 957 miliónov eur, ak sa sezóna zruší.

Madrid 4. apríla (TASR) - Vedenie španielskej Národnej futbalovej profesionálnej ligy (LFP) sa ešte nedohodlo na uspokojivom riešení zníženia platov s hráčskou asociáciou. Podľa agentúry AP sa hráčom nepáči, že by mali podľa ich verzie znášať až takmer polovicu celkových strát.

Vedenie LFP a hráčske odbory rokujú už vyše týždňa. Podľa odhadov expertov by La Liga a Segunda Division pre pandémiu koronavírusu mohli stratiť celkovo takmer jednu miliardu eur. Hráči potvrdili, že pre nich nie je problém vzdať sa v rozumnej miere peňazí zo mzdy, ale nie v takom objeme ako chcú liga a kluby.

"Po analýze prvých ukazovateľov v sektore a po úvodných rokovaniach s hráčskou asociáciou je potrebné prijať opatrenia, pretože určite príde v španielskom futbale vážna kríza spôsobená chorobou COVID-19," uviedla liga v oficiálnom komuniké.

Podľa španielskych médií vedenie ligy očakáva stratu 957 miliónov eur, ak sa sezóna zruší. Ak sa dohrá bez divákov, očakávané finančné straty by mohli byť na úrovni 303 miliónov eur. Ak sa začne opäť hrať aj s divákmi, straty by mohli dosiahnuť "iba" 156 miliónov eur. Hráči tvrdia, že liga ich žiada o celkové zníženie platov vo výške 451 miliónov eur v prípade, že sa už hrať nebude. Vedenie súťaží zasa argumentuje, že je zodpovedné za ochranu futbalového priemyslu tvoriaceho 1,37 percenta hrubého domáceho produktu, ktorý zamestnáva viac ako 185.000 ľudí. Očakáva sa, že španielska vláda predĺži celoštátnu karanténu minimálne do 26. apríla. Otázne tiež je, ako a či vôbec pomôže vláda futbalovému hnutiu. Viaceré kluby La Ligy ako FC Barcelona či Atletico Madrid sa už s hráčmi dohodli na masívnej redukcii platov až do výšky 70 percent.

V Španielsku aktuálne evidujú vyše 124.000 prípadov nakazenia koronavírusom, vyše 11.700 osôb chorobe COVID-19 podľahlo.