Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Spojené štáty obnovujú vojenskú pomoc Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s ochranným rúškom. Foto: TASR/AP

Okrem USA poskytuje vojenskú pomoc Kyjevu aj Severoatlantická aliancia.

Washington 11. júna (TASR) - Spojené štáty sa rozhodli obnoviť vojenskú pomoc pre Ukrajinu, ktorú vlani pozastavil prezident USA Donald Trump. Informovala o tom agentúra AFP.

Americké ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že poskytne Kyjevu 250 miliónov dolárov na posilnenie kapacít v oblasti obrany, námorného a leteckého prieskumu a komunikačných technológií.

Pomoc má zlepšiť aj kybernetickú bezpečnosť Ukrajiny, aby dokázala čeliť "ruským útočným kyberoperáciám a dezinformáciám".

Okrem USA poskytuje vojenskú pomoc Kyjevu aj Severoatlantická aliancia. Západ svoju podporu Ukrajine zintenzívnil po ruskej anexii Krymu v roku 2014 a vypuknutí konfliktu v Donbase.

Spojené štáty sa rozhodli poskytovanie pomoci obnoviť po tom, ako si overili, že Ukrajina implementovala požadované reformy armády. Počas uplynulého roka ukrajinská vláda podnikla "významné kroky" v oblasti posilnenia civilnej kontroly nad ozbrojenými zložkami, reforiem riadenia a veliacich štruktúr a zníženia úrovne korupcie, uviedol vo štvrtok Pentagón.

Prezident Trump vlani pozastavil poskytnutie pomoci Kyjevu. Usiloval sa pritom donútiť ukrajinskú vládu, aby mu pomohla zdiskreditovať jeho predpokladaného súpera v prezidentských voľbách Joea Bidena.

Po prezradení celej záležitosti vypukol škandál, ktorý napokon viedol k neúspešnému pokusu o Trumpovo odvolanie na pôde amerického Kongresu.

Spojené štáty pôvodne plánovali poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 400 miliónov dolárov, medzičasom ju však znížili na 250 miliónov.