Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Srbsko usporiadalo vojenskú prehliadku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na prehliadke v juhosrbskom meste Niš sa predstavilo 4000 vojakov, 300 armádnych vozidiel a 40 lietadiel vrátane dvoch ruských bojových vrtuľníkov obsluhovaných ruskou posádkou.

Belehrad 10. mája (TASR) - Vojenskou prehliadkou si v piatok Srbsko pripomenulo Deň víťazstva - porazenie nacistického Nemecka v závere druhej svetovej vojny. Informoval o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o zjavnú ukážku sily v časoch napätia medzi Belehradom a Kosovom.

Na prehliadke v juhosrbskom meste Niš sa predstavilo 4000 vojakov, 300 armádnych vozidiel a 40 lietadiel vrátane dvoch ruských bojových vrtuľníkov obsluhovaných ruskou posádkou. AP túto skutočnosť hodnotí ako ukážku rastúceho politického a vojenského spojenectva s Moskvou.

Kosovo, bývalá srbská provincia s prevažne etnicky albánskym obyvateľstvom, vyhlásilo jednostranne nezávislosť v roku 2008, takmer desať rokov po ukončení tamojšej vojny v rokoch 1998-99. Jeho suverenitu uznali USA a väčšina štátov EÚ, avšak Srbsko ani jeho spojenec Rusko k takémuto kroku nepristúpili, pričom vzťahy medzi Belehradom a Prištinou sa zhoršujú.

V uplynulom čase ostali na mŕtvom bode aj rozhovory sprostredkované Bruselom a obe strany sa vzájomne obviňujú z podpokopávania úsilia o uzmierenie.

Akákoľvek vojenská intervencia Srbska v Kosove by vyvolala priamu zrážku s mierovými jednotkami pod velením Severoatlantickej aliancie, pôsobiacimi v tejto bývalej srbskej provincii, dodala AP.