Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Starostka Washingtonu premenovala námestie na Black Lives Matter Plaza

Muriel Bowserová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bowserová vo štvrtok vyzvala listom Trumpa, aby z Washingtonu stiahol všetky nadbytočné federálne bezpečnostné a vojenské jednotky.

Washington 5. júna (TASR) - Starostka amerického hlavného mesta Washington Muriel Bowserová nechala námestie pred Bielym domom premenovať na Black Lives Matter Plaza a zároveň odhalila niekoľko desiatok metrov dlhý žltý nápis rovnakého znenia na ulici vedúcej k sídlu amerických prezidentov. Informovala o tom BBC.

"Táto časť 16. ulice pred Bielym domom je odteraz Black Lives Matter Plaza," povedala demokratická starostka Washingtonu v reakcii na udalosti uplynulých dní, keď celé Spojené štáty zaplavila vlna demonštrácií a protestov. Tie vyvolala násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda v meste Minneapolis v štáte Minnesota, ktorého pri zásahu usmrtil belošský policajt.

Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) je medzinárodné aktivistické hnutie, ktoré vzniklo v USA v roku 2013. Upozorňuje na prípady zvýšeného policajného násilia, rasovej nerovnosti a systematického rasizmu voči černochom.

Bowserová vo štvrtok vyzvala listom Trumpa, aby z Washingtonu stiahol všetky nadbytočné federálne bezpečnostné a vojenské jednotky. "Nasadenie federálnych bezpečnostných síl vyvoláva hnev demonštrantov, ktorí... zväčša pokojne protestujú za zmenu a reformy rasistických a nefunkčných systémov zabíjajúcich Afroameričanov," uvádza sa v liste.