Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Štát pokračuje v testovaní rómskych komunít na ochorenie COVID-19

Na snímke testovanie rómskych obyvateľov v rómskej osade v Trebišove príslušníkmi Ozbrojených síl SR v v rámci preventívnych opatrení k zamedzeniu šírenia koronavírusu. V Trebišove 4.apríla 2020. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Testovanie sa v sobotu realizovalo aj v obci Smižany, predovšetkým u tých Rómov, ktorí majú pozitívnu cestovateľskú anamnézu.

Hrabušice/Smižany 4. apríla (TASR) – Štát pokračuje v testovaní obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít na ochorenie COVID-19. Pomocou vojenských lekárov sa v sobotu realizovalo testovanie v obciach Smižany, Kecerovce, Doľany, Hrabušice, Zborov, Markušovce, v meste Trebišov a v piatok (3. 4.) aj v obci Jarovnice. Pri testovaní bola prítomná aj splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková, ktorá navštívila vybrané obce.

„Dnes som začala v Doľanoch a všetko prebehlo v absolútnej atmosfére pokoja v prítomnosti starostu a všetkých pomáhajúcich profesií. Potom sme sa presunuli do Markušoviec a boli sme informovaní, že v Kecerovciach a v Smižanoch bol tiež absolútny pokoj. Ľudia spolupracujú a sú súčinní. Predstavitelia samospráv nám zatiaľ vychádzajú v ústrety a rovnako aj všetci, ktorí sú nejakým spôsobom do tejto situácie angažovaní. Naši vojenskí experti, ktorí tam sú a robia tie testy, tak vyhodnocujú, že je všetko v poriadku,“ uviedla Bučková.

Splnomocnenkyňa dodáva, že ide o lokality, ktoré sú v segregovanom prostredí, kde na mnohých miestach nemajú ľudia prístup k pitnej vode, žijú v dvojgeneračných bytoch a hlavne ich trápia civilizačné problémy ako tuberkulóza, hepatitída a kardiovaskulárne ochorenia. „V prípade človeka, ktorý bude pozitívny na ochorenie COVID-19, tak my mu musíme umožniť, aby sa s tým ľahšie popasoval, pretože len takto sa to dá zvládnuť,“ myslí si Bučková.

Podľa nej rozhodujúcim krokom, ako bude prebiehať karanténa, sú výsledky testov. „V zmysle uznesenia je informácia, že pokiaľ by bolo pozitívne otestovaných viac ako desať percent Rómov aj s príznakmi klinického ochorenia, bude osada uzavretá. My dúfame, že k tomu nedôjde,“ doplnila splnomocnenkyňa.



Starostka obce Hrabušice tvrdí, že Rómovia berú testovanie zodpovedne, i keď niekedy sa sťažujú, prečo tam musí byť armáda. Obec má 2521 obyvateľov a z toho 1100 Rómov. „Ja si myslím, že je to dobré aj z toho titulu, že Rómovia si musia uvedomiť, že je to o zodpovednosti a tú karanténu musia dodržiavať. Niekedy sú v tomto smere ľahostajní, ale verím, že práve takéto testovanie im ukáže, že túto situáciu netreba podceňovať. Na prípadnú karanténu má obec vyhradené priestory,“ uviedla starostka obce Jana Skokanová.



Testovanie sa v sobotu realizovalo aj v obci Smižany, predovšetkým u tých Rómov, ktorí majú pozitívnu cestovateľskú anamnézu. „Ťažko mi je povedať, či naozaj len 20 ľudí sa vrátilo zo zahraničia, podľa mňa ich bolo viac. Všetci tí, ktorí boli uvedení na zozname, boli vyrozumení a súhlasili s tým, že prídu. Boli naozaj disciplinovaní a ohľaduplní,“ dodala starostka obce Miroslava Szitová.