Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Stovky tisíc leteckých záberov Slovenska sprístupnili pre verejnosť

Ilustračná letecká snímka kaštieľa Svätý Anton v okrese Banská Štiavnica. Foto: TASR - Michal Svítok

Letecké zábery má už takmer každá obec.

Kynceľová 26. decembra (TASR) – Najväčšiu databázu leteckých fotografií celého Slovenska sprístupnili verejnosti. Vznikla za pomoci fondov Európskej únie. TASR o tom informovala Andrea Farkašová zo spoločnosti CBS v Kynceľovej.

Letecký tím Slovensko z neba nafotografoval celé Slovensko z vtáčej perspektívy. Letecké zábery má už takmer každá obec. Fotografie z netradičného pohľadu vytvárajú mozaiku kníh všetkých regiónov Slovenska, ktoré si možno pozrieť na webovej stránke www.aero-photo.com.

Databáza leteckých fotografií obsahuje stovky tisíc výlučne leteckých záberov a je najväčšou na Slovensku, podľa Farkašovej možno i v strednej Európe. Umožňuje vidieť známe miesta spôsobom, aký sa bežne nenaskytne. Fotografie sú voľne dostupné verejnosti.

„Stačí navštíviť stránku, vybrať si kraj, okres a obec, z ktorej chcete letecký záber vidieť, prípadne poslať. Potom už stačí len vybrať tú najkrajšiu fotografiu,“ priblížil pilot, letecký fotograf a vydavateľ Milan Paprčka.

Podľa jeho slov posádky ich lietadiel za viac než 13 rokov lietania vytvorili približne milión záberov. „Bola by škoda, keby zostali len u nás vo vydavateľstve na diskoch. Vznikli predsa preto, aby poskytovali jedinečný pohľad na krajinu a propagovali Slovensko. Mnohé z nich sme sa preto rozhodli sprístupniť verejnosti. Už dlho som to mal v pláne urobiť a teraz nám pomohli aj eurofondy,“ dodal Paprčka.