Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Sucho a vtáky v rybníkoch na východe znížili produkciu rýb na polovicu

Na snímke triedenie vylovených rýb z rybníka pri obci Iňačovce v okrese Michalovce 19. októbra 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Úbytok rýb znamená, že z tejto produkcie nemôžu zásobovať vianočný trh.

Iňačovce 19. októbra (TASR) - Extrémne sucho a rybožravé vtáky spôsobili tento rok výrazný úbytok rýb v chovných rybníkoch pri obciach Iňačovce a Senné v okrese Michalovce. "Produkcia rýb aj z dôvodu vtáctva, aj počasia je zhruba polovičná," zhodnotil v stredu pre TASR počas výlovu Martin Vaľo, konateľ spoločnosti Dona, s. r. o., Veľké Revištia.

Úbytok rýb znamená, že z tejto produkcie nemôžu zásobovať vianočný trh. "Bohužiaľ, tým, že máme zmluvy so slovenskými rybárskymi zväzmi, musíme im dodať ryby, a teda od nás na Vianoce ryba nepôjde. Jednoducho povedané, túto rybu vlastne vyžrali vtáci," povedal konateľ.

Firma podľa jeho slov hospodári na rybničnej sústave Senianske rybníky zahŕňajúcej zhruba 470 hektárov vodnej plochy a 27 rybníkov. Výlov je aktuálne v dvoch tretinách.



"Tým, že bolo extrémne sucho, aké sme nezažili za 20 rokov pôsobenia v tomto segmente, hladiny rybníkov boli na polovičnej úrovni. A tým, že bolo sucho, nám priletelo aj extrémne veľa rybožravých vtákov, ktoré mali pre málo vody uľahčenú prácu. Veľa rýb nám tak vyžrali," konštatoval Vaľo.

Na snímke rybník pri obci Iňačovce v okrese Michalovce 19. októbra 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


Pripomenul, že ich rybničná sústava sa nachádza pri národnej prírodnej rezervácii s piatym stupňom ochrany. Ide pritom o jednu z najvýznamnejších lokalít na hniezdenie vtáctva. "Musíme tak žiadať o výnimku na plašenie vtáctva, o ktorú sme aj v máji požiadali, ale vlastne dodnes nemáme odpoveď. Bohužiaľ, výnimku sme nedostali a vtáci spôsobili obrovské škody," dodal konateľ.

V súvislosti s otázkou dostupnosti rýb na vianočný stôl poukázal na to, že určite aj ostatných chovateľov zasiahlo v tomto roku veľké sucho. Aká bola situácia s vtákmi v iných rybničných sústavách, nevedel zhodnotiť.