Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Súd v Gliwiciach zrušil uznesenie namierené proti komunite LGBTI

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Súdny verdikt je výsledkom podnetu ombudsmana Adama Bodnara voči uzneseniu, ktoré bolo prijaté koncom roka 2019.

Varšava 14. júla (TASR) - Správny súd v juhopoľskom meste Gliwice zrušil uznesenie prijaté zastupiteľstvom obce Istebna ležiacej neďaleko hraníc s Českom a Slovenskom, ktoré malo "zabrániť šíreniu ideológie LGBTI". Podľa súdu bolo toto uznesenie v rozpore s ústavou a diskriminovalo LGBTI komunitu, informovala v utorok agentúra PAP.

Súdny verdikt je výsledkom podnetu ombudsmana Adama Bodnara voči uzneseniu, ktoré bolo prijaté koncom roka 2019.

Zrušené uznesenie podľa sudcu Krzysztofa Wujeka "ubližuje ľuďom z tejto komunity, znižuje ich pocit bezpečia a diskriminuje ich za ich sexuálnu orientáciu a rodovú identitu".

Súd okrem toho rozhodol, že obec nemala zákonné dôvody na prijatie takéhoto uznesenia. Rozsudok však ešte nie je právoplatný a obec sa proti nemu môže odvolať.

Podobné uznesenia namierené proti LGBTI ideológii prijali desiatky zastupiteľstiev na rôznych úrovniach miestnej samosprávy po celej krajine, čo sa stretlo s kritikou nielen v Poľsku, ale aj v zahraničí.

Úrad ombudsmana podal celkovo deväť sťažností proti podobným uzneseniam. Utorkový rozsudok bol podľa agentúry DPA jeho prvým úspechom.

Minulý týždeň správny súd v Krakove odmietol rozhodnúť o dvoch podobných sťažnostiach v prospech ombudsmana, pričom uviedol, že verejný ochranca práv prekročil svoje právomoci. Kancelária ombudsmana sa tak v tejto veci odvolá na Najvyšší správny súd.

Hodnotové otázky boli nosnou témou aj počas prezidentských volieb, v opäť, aj keď len tesne zvíťazil Andrzej Duda. Ten nedávno vyhlásil, že chce, aby ústava výslovne zakazovala adopciu detí pármi rovnakého pohlavia. Proti takejto adopcii bol aj jeho protikandidát z druhého kola volieb Rafal Trzaskowski.