Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Summit EÚ pokračuje aj v nedeľu, sobota konsenzus nepriniesla

Lídri Európskej únie počas stretnutia za okrúhlym stolom na dvojdňovom summite EÚ v sídle Európskej rady v Bruseli 17. júla 2020. Štvrtý zľava z vnútornej strany uprostred slovenský premiér Igor Matovič. Hlavnou témou samitu budú rokovania o pláne obnovy v reakcii na krízu spôsobenú pandémiou ochorenia COVID-19 a o novom dlhodobom rozpočte EÚ. Foto: TASR/AP

Michel sa na summite pokúša obhájiť kompromisný dvojbalík - dlhodobý rozpočet aj plán obnovy -, naráža však na rozdielne názory šéfov štátov a vlád.

Brusel 19. júla (TASR) - Mimoriadny summit EÚ venovaný hľadaniu kompromisnej podoby sedemročného rozpočtu Únie na roky 2021 - 2027 a dohody o pláne hospodárskej obnovy Európy po koronakríze sa v sobotu neskoro večer skončil bez výsledku a bude pokračovať v nedeľu, tretím rokovacím dňom.

Krátko po 23.00 h miestneho času ukončenie druhého dňa rokovaní potvrdil aj hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela, Barend Leyts a spresnil, že premiéri a prezidenti sa k rokovaciemu stolu vrátia v nedeľu na obed.

Michel sa na summite pokúša obhájiť kompromisný dvojbalík - dlhodobý rozpočet aj plán obnovy - v celkovej hodnote viac ako 1,82 bilióna eur, naráža však na rozdielne názory šéfov štátov a vlád o tom ako má prerozdeľovanie financií a kontrola tohto procesu vyzerať. Očakáva sa, že v nedeľu predloží už posledný kompromisný text dohody, na ktorom sa pracuje aj počas noci a ktorý zohľadní sériu sobotňajších rokovaní v užšom formáte s lídrami niektorých členských krajín, najmä však s predstaviteľmi takzvanej Skupiny šetrných (F4) - Dánsko, Holandsko, Rakúsko a Švédsko, ku ktorým sa často hlási aj Fínsko.

Španielsky premiér Pedro Sanchez na svojom účte na Twitteri sobotňajšie rokovania zhodnotil ako "intenzívne" a skonštatoval, že hoci je Španielsko spokojné s doteraz dosiahnutými výsledkami, treba v rokovaniach pokročiť a dosiahnuť dohodu o finančnom balíku, ktorý zaistí potrebnú obnovu po koronakríze.

Týždenník Politico na svojej webovej stránke upozornil, že v návrhu kompromisnej dohody zrejme zostane zmienka o naviazanosti dlhodobého rozpočtu a finančnej pomoci cez ozdravný plán na právny štát. To pred summitom odmietal maďarský premiér Viktor Orbán, s ktorým sa Michel v druhý deň rokovaní stretol na bilaterálnom stretnutí. Podľa politico.eu Michel v tomto nemohol ustúpiť, lebo mnoho členských krajín EÚ, na čele s Holandskom, je nespokojných so stavom, keď z rozpočtu Únie prúdia veľké toky peňazí do krajín, ktoré sú kritizované, že podkopávajú základné zásady demokracie a právneho štátu.

Sobotňajší večer sa okrem oficiálnych rokovaní niesol aj v znamení mnohých bilaterálnych stretnutí. Na jednom z nich sa stretol premiér SR Igor Matovič so šéfom chorvátskej vlády Andrejom Plenkovičom, pričom sa obaja vyslovili, že budúci rozpočet by mal zaistiť čo najväčšie možné výdavky na politiku súdržnosti.

spravodajca TASR Jaromír Novak