Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Švajčiari podľa odhadov odobrili manželstvá osôb rovnakého pohlavia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Švajčiarsky parlament vlani schválil zákon o zavedení manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Jeho odporcovia však okamžite iniciovali referendum, aby dosiahli zrušenie tejto legislatívnej úpravy.

Ženeva 26. septembra (TASR) - Švajčiarski voliči v referende významnou väčšinou podporili uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré v nedeľu zverejnil Inštitút pre prieskum verejnej mienky Gfs.bern. Informovala o tom agentúra AFP.

Približne 64 percent voličov podporilo zákon, ktorý umožňuje vo Švajčiarsku uzatvárať manželstvá osobám rovnakého pohlavia. Proti sa vyslovilo 36 percent ľudí, píše agentúra AP.

Väčšina Švajčiarov ešte pred nedeľným referendom odovzdala svoj hlas vopred poštou, volebné miestnosti sa zatvorili o 12.00 h.

Švajčiarsky parlament vlani v decembri schválil zákon o zavedení manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Jeho odporcovia však okamžite iniciovali referendum, aby dosiahli zrušenie tejto legislatívnej úpravy.

Odporcovia homosexuálnych sobášov z radov zástancov tzv. tradičnej rodiny vystupujú najmä proti tomu, aby bolo gejom a lesbám priznané právo na umelé oplodnenie či adopciu detí.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Registrované partnerstvá sú vo Švajčiarsku legálne od roku 2007, k čomu došlo taktiež na základe výsledkov referenda.

Vo väčšine krajín západnej Európy sú manželstvá osôb rovnakého pohlavia legálne.

Švajčiari tiež v nedeľu hlasovali o návrhu na zvýšenie daní pre bohatých, ktorý predložili mladí socialisti. Podľa predbežných odhadov sa proti tomuto návrhu vyslovilo 66 percent ľudí.