Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Švajčiarska armáda bude pomáhať v boji proti koronavírusu

Laboratórni technici virologického laboratória Ženevskej nemocnice testujú vzorky odobraté osobám podozrivým z infekcie koronavírusom COVID-19, SARS-CoV2, v laboratóriu P4D vo Fakultnej nemocnici v Ženeve vo Švajčiarsku. 10. marca 2020. Foto: TASR/AP

Armáda, ktorá je vo Švajčiarsku organizovaná ako milície, má vo svojich radoch tiež lekárov a špecialistov, ale tí boli požiadaní, aby zotrvali pri svojich civilných pozíciách.

Ženeva 14. marca (TASR) - Švajčiarska armáda je pripravená pomôcť v boji proti pandémii choroby Covid-19, ktorá sužuje viac než 1000 obyvateľov tejto alpskej krajiny. Armáda od pondelka nasadí jeden zo svojich štyroch nemocničných práporov, uviedol v noci na sobotu hlavný veliteľ švajčiarskej armády Thomas Süssli, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

Prápor bude vykonávať "špeciálne úlohy týkajúce sa bezpečnosti a ochrany celého obyvateľstva", oznámil Süssli.

Hoci armádny šéf nešpecifikoval povahu špeciálnych úloh, poukázal na to, že viac než 90 percent personálu švajčiarskych nemocničných práporov "pracuje v iných profesiách, ale má civilne uznaný a vojensky nadobudnutý výcvik základnej starostlivosti".

Hovorca armády pre AFP povedal, že predmetný prápor, pozostávajúci z 500 až 600 ľudí, bude pripravený podporiť činnosť nemocníc v celej krajine, ak ho o to požiadajú, pričom má ísť najmä o logistické úlohy.

Armáda, ktorá je vo Švajčiarsku organizovaná ako milície, má vo svojich radoch tiež lekárov a špecialistov, ale tí boli požiadaní, aby zotrvali pri svojich civilných pozíciách.

Armáda už nasadila 23 podporných členov do dvoch nemocníc v kantóne Ticino, ktorý hraničí s ťažko postihnutým Talianskom.

Švajčiarsko v piatok ohlásilo sériu opatrení zameraných na zastavenie šírenia koronavírusu vrátane uzavretia škôl a sprísnenia hraničných kontrol. Tamojšia vláda poskytne spoločnostiam a pracovníkom na prekonanie krízy v prepočte desať miliárd dolárov. Uzavreté sú aj zimné strediská.

Podľa najnovšej oficiálnej bilancie je vo Švajčiarsku nakazených 1355 ľudí a 11 osôb ochoreniu Covid-19 už podľahlo.