Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia

Švédska armáda pomôže polícii v snahe zastaviť vyčíňanie gangov

Švédska polícia na mieste činu v Jordbro južne od Štokholmu, kde 28. septembra 2023 v skorých ranných hodinách zastrelili muža a zranili ďalšiu osobu. Foto: TASR/AP

Zločinecké gangy vo Švédsku často na vykonanie útokov verbujú tínedžerov zo sociálne znevýhodnených prisťahovaleckých štvrtí.

Štokholm 29. septembra (TASR) - Švédska polícia bude spolupracovať s políciou pri riešení násilností zločineckých gangov v krajine. Streľby a bombové útoky si iba v septembri vyžiadali 11 obetí vrátane nevinných okoloidúcich. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Švédsky premiér Ulf Kristersson v piatok uviedol, že vláda oznámi návrhy na spoluprácu armády s políciou budúci štvrtok. Národný policajný komisár Anders Thornberg spresnil, že ozbrojené sily nebudú priamo vykonávať policajné úlohy. Môžu však podľa premiéra pomôcť znalosťami výbušnín či koordináciou transportu.

Zločinecké gangy vo Švédsku často na vykonanie útokov verbujú tínedžerov zo sociálne znevýhodnených prisťahovaleckých štvrtí. Podľa Kristerssona je potrebné sprísniť zákony, aby sa tomu zabránilo. Verí, že v švédskom parlamente sa nájde väčšina na prijatie zmien.

Zapojenie armády do boja proti zločinu je pre Švédsko nezvyčajným krokom. V posledných dňoch tam prišli počas útokov gangov o život traja ľudia. Minulý rok si streľby vyžiadali 60 obetí, čo je najviac v histórii. Tento rok bude počet obetí pravdepodobne rovnaký alebo vyšší. Švédske úrady spájajú nárast násilia so sporom medzi konkurenčnými frakciami medzinárodných zločineckých gangov.